18/04/22

Перлинка в короні парків  світу

Народження свята відбулося 1840 року у США, коли Дж. Стерлінг Мортон переїхав у штат Небраска. Там його погляду відкрилися безкраї прерії з одинокими деревами.

Мортон і його дружина взялися за посадку дерев і розгорнули кампанію з пропаганди озеленення. Мортон, запропонував, щоб громадяни Небраски встановили день, присвячений озеленення - своєрідний День Дерева. Протягом першого Дня Дерева мешканці штату висадили близько мільйона дерев. Міжнародне свято стало у 1990 році. У ньому брали участь уже 200 млн. осіб із 141 країни. А з 1997 року  до нього приєдналася Україна.

Уманський дендрологічний парк «Софіївка» - шедевр світового  садово-паркового  мистецтва -   був заснован  у 1796 році польським  магнатом Станіславом  Щенсним Потоцьким на честь  дружини красуні – грекині Софії.

Одночасно з будівельними роботами велися численні посадки місцевих порід дерев на навколишніх пагорбахі рідкісних екзотичних рослин. Територія, де було створено парк, була безлісою. Роботи щодо вдосконалення парку велися постійно. В основу композиційного рішення експозиційної частини парку лягли сюжети з міфології Стародавньої Греції та Риму. Краса "Софіївки" підкорює кожного відвідувача.

Чудова "Софіївка" в будь - якої пори року:  у весняному цвітінні,  і спекотного літа, і золотої осені, і  зимового безгоміння.

І сьогодні Софіївський парк оновлюється, ведуться роботи з озеленення та благоустрою території.

Якщо ви не бували в цій світовій перлині, чекаємо на вас у бібліотеці № 21 для перегляду книг та ілюстрацій цього чудового парку.




Немає коментарів:

Дописати коментар