18/04/22

Володимир Рутківський

18 квітня виповнюється 85 років від дня народження відомого українського письменника Володимира Рутківського. Про творчість В. Рутківського український читач дізнався зовсім нещодавно, хоча його творчий стаж – більше ніж півстоліття. Починаючи як поет, пан Володимир став дитячим письменником.

Володимир Рутківський вже більш ніж півстоліття мешкав в Одесі. Сьогодні його книжки діти вивчають у школі, за його романами знімають кіно. Він — лауреат численних літературних премій, у тому числі і найвищої винагороди в області літератури — Національної премії України імені Тараса Шевченка. Пам’ятаючи, як сутужно молодим авторам, Рутківський заснував власну премію «Джури» в підтримку талановитим початківцям. 

«Сторожова застава» — роман українського письменника Володимира Рутківського, події якого розгортаються у 1097 році в стародавній Україні, на території Київської Русі, куди загадково потрапляє звичайний український п'ятикласник та стає свідком героїчних подій. У 2001 повість вперше була надрукована окремою книгою у одеському видавництві «Друк». Пізніше Рутківський суттєво переробив та дописав свій твір, додавши нові події та героїв і у вересня 2012 твір вийшов друком у видавництві «А-ба-ба-га-ла-ма-га» уже як роман.

Володимира Рутківського називають письменником, який робить читачів щасливими. Особливо дітей. Його роман "Сторожова застава" та тетралогія "Джури" про пригоди козаків - одні з найулюбленіших книжок дітей в Україні. 31 жовтня 2021 року Володимира Рутківського не стало. Цілі покоління українських дітлахів виростали на його пригодницьких творах.




Немає коментарів:

Дописати коментар