25/04/22

Зона пам’яті: «Біль обернений у слово» 

Аварія на Чорнобильській АЕС 26 квітня 1986 року (також відома як катастрофа на Чорнобильській АЕС, чорнобильська аварія, чорнобильська катастрофа або просто Чорнобиль) - руйнування реактора четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції, розташованої біля міста Прип'ять - Україна. Аварія на АЕС – найпотужніша техногенна катастрофа Землі. Її негативні наслідки для природи та людей складно переоцінити. Відлуння тієї страшної аварії людство відчуває навіть зараз – через 36 років після вибуху на атомній станції. Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований, а в навколишнє середовище викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Аварія розцінюється як найбільша у своєму роді за всю історію атомної енергетики, як за передбачуваною кількістю загиблих і постраждалих від її наслідків людей, так і за економічною шкодою. На відміну від бомбардувань Хіросіми та Нагасакі, вибух нагадував дуже потужну «брудну бомбу» — основним фактором, що вражає, стало радіоактивне забруднення. Хмара, що утворилася від палаючого реактора, рознесла різні радіоактивні матеріали по Європі.

Більшість жителів Прип'яті дізналася про аварію лише в середині дня, 26 квітня. Поки люди жили, радіація поширювалася із блискавичною швидкістю за допомогою вітру. Загальна площа зараженої української території – 50 тисяч квадратних кілометрів у 12 областях країни. Крім того, катастрофа на ЧАЕС зробила непридатними для проживання 150 тисяч квадратних кілометрів навколо станції ще приблизно на 100 років. Усьому населенню Прип'яті, 47 500 людей, довелося залишити місто наступного дня після аварії. Але близько 300 мешканців захотіли повернутися додому вже через місяць. Територію, де вони оселилися, згодом назвали Зоною Відчуження. До людей, які живуть на цій землі, протягом 20 років не пускали родичів. А ось точна кількість жертв страшної техногенної аварії досі невідома. За різними даними, це від кількох тисяч до 100 тисяч людей.

15 грудня 2000 року, Україна ухвалила рішення про остаточне закриття Чорнобильської АЕС. Того дня було назавжди зупинено останній діючий енергоблок №3. За останні роки покинуте місто Прип'ять та реактор перетворилися на своєрідну Мекку для туристів-екстремалів. Мандрівників у цю зону супроводжують так звані сталкери. Пропонують подивитися на покинуті житлові будинки, школи, готелі. А ось сам саркофаг і тисячі покинутих на місці аварії транспортних засобів можна бачити лише на відстані. Вантажні машини, броньована техніка та гелікоптери настільки сильно заражені радіацією, що наближатися до них досі ризиковано. Також на туристів чекає зустріч із самоселами – літніми жителями сіл, розташованих у Зоні Відчуження. Ці люди повернулися на свою землю, всупереч забороні влади та зуміли адаптуватися у нових умовах.

Чорнобильська аварія стала подією великого політичного значення для України. Усе це наклало певний відбиток перебіг розслідування її причин. У фахівців немає єдиної думки про точні причини аварії, версії різних фахівців-атомників подібні загалом і різняться у конкретних механізмах виникнення та розвитку аварійної ситуації. Про катастрорфу на ЧАЕС знімали багато фільмів, як художніх так і документальних. Створили серії комп’ютерних ігор, та написано ціла серія книг S.T.A.L.K.E.R. І все це на основі реальних подій.


Немає коментарів:

Дописати коментар