08/11/18

День української писемності та мови

Сьогодні ми маємо багато цікавих версій щодо походження української писемності. Вчені вважають, що автори трипільських написів – найдавніші племена, які жили на території теперішньої України, пеласги, мали свою азбуку. І вона претендує на те, щоб вважатися першою в світі! Після прийняття християнства в Київській Русі були відомі два типи письма – кирилиця і глаголиця. ЇЇ творцями були великі освітяни святу - Кирило та Мефодій. Наше слово набирало сили на пергаментах Нестора Летописця - батька вітчизняної історії і словесності. Пересопницьке Евангеліє – перша книга староукраїнською мовою. Далі - козацька держава на чолі з Б.Хмельницьким, коли є своя рідна мова, свої традиції …
Напередодні свята української писемності і мови в філії №48 відбулася зустріч з читачами двох шостих класів 111 школи. Святково прибрана читальна зала - рушник, колосся, розгорнута книжкова виставка, малюнки дітей, плакати з зображенням відомих людей та прислів'я і вирази про мову. Бібліотекар старшого відділу Любов Ігнат'єва веде читачів у подорож стежками сивої давнини. На шляху до сьогодення багато цікавих фактів з історії становлення української писемності та мови. Віками народ творив свою мову, збираючи в її скарбницю найдорогоцінніші перлини думки, почуття.
Юні читачі із задоволенням приймали участь в мовній та літературній вікторині, розгадували кросворд, розповідали вірші і співали українські пісні. А яке відбулося занурення шанувальників книги у криницю народної мудрості! Атмосфера зустрічі була теплою, дружньою із яскравими емоціями.
До подорожі крізь цілі століття звертаємося ми всі аби зрозуміти, хто ми і де наші коріння, як і коли зароджувалася наша національна свідомість. Можна стверджувати - у підростаючого покоління є бажання вивчати історію далеких пращурів та удосконалювати свою рідну мову.


Немає коментарів:

Дописати коментар