14/03/17

“Щоб здоровою росла – в травах купана була”

14 березня п'ятикласники 48-ї школи разом з бібліотекарями 37-ї філії розкрили бабусину скриньку з чудодійними травами і почався захід під цікавою назвою “Щоб здоровою росла – в травах купана була”. Багато народних традицій, обрядів пов'язані з рослинами. Весілля, хрещення дитини, захист оселі свята Купали, Трійці, Маковея неможливо представити без чудових рослин, квітів.
Наприклад, тиждень перед Трійцею — зелений тиждень. У четвер, його перший день, незаміжні дівчата завівають вінки з конвалій, василька, чебрецю, полину й інших квітів у полі, у лісі, співаючих відповідних святу пісень, ходять від хати до хати з цими вінками на голові. Традиційними були обряди завивання гілок берези.
Свято Івана Купала припадає на найкоротшу ніч протягом року — з 6 на 7 липня. Спати в цю ніч не можна, тому що відбувається шабаш усілякої нечисті. Щоб уберегтися від її шкідливих витівок, слід по дому розкласти полин, гілочки осики. Будь-яка рослина у цю ніч набуває чарівних якостей, саме тому знахарі збирали в цей період цілющі трави. Вважали, що вінки, сплетені у цей день допомогають від хвороб, а легендарна квітка папороті допоможе знайти скарб, розуміти мову тварин та птахів.
14 серпня — день Першого Спасу або Маковій. Люди йдуть до церкви, щоб освятити квіти, мак, воду. Вважається, що посвячені цього дня квіти, будучи вплетеними в косу, бережуть волосся від випадання. А мак, розсипаний на городі, сприяє гарному врожаю.
Діти дуже зацікавлено слухали розповідь, із задоволенням згадували про звичаї своїх родин, пов’язані з травами-оберегами. 

Немає коментарів:

Дописати коментар