17/03/17

Мандрівка по поетичному світу

17 березня читачі 7-8 класів 50 та 122 шкіл разом з бібліотекарями філії № 4 мандрували по поетичному світу, який створив великий майстер української поезії Максим Рильський.
Поет народився 19 березня 1895 року в сім'ї українського культурного діяча, економіста, етнографа Т. Рильського та простої української селянки Меланії Чуприни. Батько його походив із заможного поміщицького роду, який мав у своїх витоках українську шляхетську родину ( один із пращурів Т.Рильського був київським міським писарем за часів Б.Хмельницького). Дитячі роки минули в селі Романівка на Житомирщині в дружбі з селянськими дітьми і палкому, як він сам писав, замилуванні природою.
Перша книга Максима Рильського з'явилась друком, коли авторові виповнилося 15 років і мала назву “На білих островах”. З 1915 року - студент медичного факультету Київського університету, через два роки продовжив навчання на історичному, але революція, громадянська війна змусили його перервати освіту й переїхати в село, де він вчителював у початковій школі.
Протягом 20-30-х років виходять з друку численні поетичні збірки, де основною темою є тема патріотизму. У повоєнні десятиліття в житті поета настали трагічні часи: безжально несправедлива критика, відкрите політичне гоніння. Творче відродження поета припадає на “відлигу”, що почалася в середині 50-х років. Поетичні збірки цього часу “Троянди й виноград”, “Далекі небосхили”, “Голосіївська осінь” відкривали новий період у розвитку всієї української літератури.
Визнання досягнень поета відбилось в обранні його академіком АН УРСР та АН СРСР. Він був головою правління Спілки письменників України, очолював Інститут мистецтвознавства, фольклору та етнографії АН УРСР.
Юні читачі відкрили для себе поета, як талановитого лірика, читали його вірші, які вчать любити рідну землю, робити добро, поважати людей.
Ми працю любимо, що в творчість перейшла,
І музику палку, що ніжно серце тисне.
У щастя людського два рівних є крила:
Троянди й виноград — красиве і корисне”.

Немає коментарів:

Дописати коментар