25/01/24

Голокост – лихо століття

 Їм — неоплаканим і невідспіваним...

їм — похованим без  труни й молитви,

позбавленим могили й шани — присвячується

Із закінчення Другої світової війни минуло вже  багато років, проте Голокост, його причини і наслідки активно обговорюються досі. Це світова трагедія, яку не загоїть час.

27 січня у всьому світі відзначається День пам’яті жертв Голокосту.  Голокост, в перекладі з грецької означає «всеспалення», а в більш широкому значенні - масове знищення нацистами єврейського населення.  Під час Голокосту від рук німецьких  нацистів та їх союзників загинуло  шість мільйонів, або  дві третини  всього  єврейського  населення Європи. Дата 27 січня була обрана тому, що саме в цей день радянські війська визволили концтабір Освенцим, який знаходився на території Польщі.

Напередодні  сумної  дати, бібліотекар Олена Хорошилова  завітала  до  ліцею  № 81 і  презентувала книгу «Піжмурки зі смертю, або Дитячі  розповіді про недитячу історію». Гортаючи сторінки цієї   книги, діти мали  змогу здійснити віртуальну  екскурсію до Чернівецького музею  історії та культури Буковини й познайомитися  із життєвими історіями чотирьох свідків  Голокосту. Та пройти з ними  весь той  період часу, починаючи з мирного життя, коли вони ходили до школи,  навчалися музики, товаришували. Та ось  прийшла війна. І ми бачимо жахіття  перебування  людей у Гетто та довгі місяці  депортації  до Трансністрії. Але на шляху зустрічалися і добрі люди, які  ризикуючи   власним життям і не очікуючи жодної нагороди, рятували життя євреїв. Сьогодні їм  присвоюється почесне звання  Праведник Світу.  До цього списку занесено майже 28 тисяч осіб   з різних   країн світу.    З них 2659 – з України.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар