08/01/24

Майстерня письменника «Повій, вітре, на Вкраїну…»

 У дитячій бібліотеці № 10 відбувся захід, присвячений 190-річчю від дня народження українського поета Степана Васильовича Руданського, який провела для учнів ліцею № 30 завідувач філіалу Світлана Бекмурадова.

Читачі ознайомились із життєвим та творчим шляхом поета. Дізнались, що Степан Руданський виявив себе гуманною людиною, хорошим лікарем, допомагав бідним, гарно співав, малював, творив мелодії до власних віршів, був перекладачем. Ще з дитинства Степан полюбив красу і милозвучність українських народних пісень. Духовна краса нашого народу, що відбилася в його піснях, захоплювала поета. І саме з цього захоплення починається Руданський - автор, у творчості якого фольклор став невичерпною скарбницею тем, ідей, образів.

Творча спадщина Степана Руданського надзвичайно різноманітна: дотепні співомовки, сумні пісні про кохання, щирі та красиві ліричні пісні. Степан Руданський – безперечно справжній майстер Слова, в якому б жанрі він не працював. Для читачів його твори будуть надзвичайно цікавими, зворушливими та щирими поезіями, читаючи які – вони матимуть задоволення незалежно від віку чи їх уподобань.

Справжньою перлиною поетичної творчості є пісня «Повій, вітре, на Вкраїну…». Вона протягом багатьох десятиліть хвилює слухачів, бо усім близькі й зрозумілі почуття, змальовані у поезії – туга за коханою дівчиною, яка знаходиться далеко.

Степан Руданський один з найоригінальніших сміхотворців у світовій літературі. На його думку, сміх, це могутній засіб морального виховання людей.

Народний поет – цей найвищий у світі титул великий подолянин заслужив усім своїм життям, сповненим відваги в ім’я волі й щастя народу, в ім’я України.

Немає коментарів:

Дописати коментар