04/01/24

Лабораторія читацької творчості: «Веселі витівки Сніговичків»

 Зліпити сніговика давня дитяча забава, яку обожнюють дітлахи у всьому світі.

Слов’яни сніговиків ліпили споконвіку та поважали, надавали йому магічного значення. Сніговиків намагалися задобрити та просили, щоб морози були не такими лютими. Наші предки вірили, що снігопадами керують духи-жінки. Тому і ліпили на своїх подвір’ях снігових баб. Цікаво, що інші європейці завжди вважали снігову бабу чоловіком. Англійською це звучить “snowman. В Європі сніговиків завжди розкішно прикрашали: вбирали в гірлянди, закутували в шарфи та давали в руки великі, густі мітли. Ніс із морквини задобрював духів урожаю та родючості. Перевернуте відро символізувало достаток в сім’ї.

За однією з християнських легенд сніговик є посланцем небес, сніжним янголом, що передає Богові прохання дітей. Тому маленькому сніговичку розповідали таємні мрії. Вважалося, як тільки фігурка розтане, бажання буде доставлено на небо і збудеться.

За старовинним переказом приблизно 1493 року вперше зліпив снігову фігурку скульптор, поет і архітектор Мікеланджело Буонарроті. А першу писемну згадку про сніговика можна зустріти в одній з книг XVIII ст., яка розповідає про сніговичка величезних розмірів. Його величність сніговик вперше прикрасив дитячу книгу, видану в Лейпцигу. Лише в XIX ст. сніговики «стали» добрими героями новорічних казок, з’явилися на вітальних листівках та завоювали любов дитячих сердець.

Зараз, на жаль, снігу у нас не має, тому під час зимових канікул завідувач відділу філіалу № 10 Ірина Юзік для читачів провела пізнавально-розважальний захід, на якому діти дізнались хто вигадав ліпити сніговика, як ця традиція поширилася і звідки її коріння. Залюбки взяли участь у конкурсах.

Нині сніговий чоловічок лише забавка, прекрасна можливість провести активно вільний час і проявити творчість та зробити свого сніговичка веселим і креативним! Учасники студії з психосоціальної підтримки «Крилаті мрійники».

Немає коментарів:

Дописати коментар