16/02/22

Цікавинки про письменників: Чи знаєте ви що...

 Сьогодні у центрі світу - ти, письменник!

Дитяча бібліотека 22 пропонує увазі читачів постійно діючу виставку: "Вітаємо з ювілеєм!"

Кожного місяця на виставці будуть представлені твори видатних митців літератури, а також цікаві факти про їхню творчість.

Перший ювіляр лютого - Євген Гребінка (1812 - 1848), відомий український байкар, письменник, перекладач, педагог, громадський діяч.

А чи знаєте ви, що він:

поему Пушкіна "Полтава" переклав українською мовою в стилі...Івана Котляревського.

Роман Гребінки про козацькі часи - "Чайковський", Франко назвав "улюбленим твором галицької молоді 1860-1870-х рр. Інший роман "Доктор" А. Чехов визнавав серед кращих творів сучасної у ті часи літератури, гідних для перевидання й народного читання.

У 1847-му Гребінка відкрив своїм коштом у Рубці на Полтавщині парафіяльне училище для бідних селянських дітей. У 1846-1848 роках видав вісім томів своїх прозових творів, до яких увійшли понад 50 повістей, романів і оповідань.

Його вірш "Українська мелодія" став популярною народною піснею.

Світову ж славу приніс йому широковідомий романс "Очи

черные" (музика - вальс Флоріана Германа в обробці норвежця Софуса Гердаля). Його співали відомі знаменитості.

Тож не дивно, що, за рішенням ЮНЕСКО, день народження Гребінки - одна зі знаменних дат у всьому світі.

Віктор Гюго (1802 - 1885) - французький письменник, поет, драматург, ілюстратор, мемуарист, лібретист і політик. Його твори є класикою світової літератури.

А чи знаєте ви, що:

письменницький талант у Гюго проявився ще в дитинстві. До 14 років хлопчик уже написав 2 трагедії.

Видатний роман "Собор Паризької Богоматері", він написав коли йому було 29 років. За словами письменника роман був написаний ним під натхненням до французької нації і місцевої архітектури.

Над романом "Знедолені" Віктор Гюго працював більше 20 років.

Твори Гюго писав протягом 60 років. Після себе залишив близько 50 томів романів і драм, більше 25 томів віршів і близько сотні томів наукових і публіцистичних (філософських) творів.

Гюго мав хороші здібності до малювання, яким він захопився ще з 8-річного віку. В даний час близько 4000 художніх ескізів знаходяться в різних колекціях по всьому світу.

У віці 39 років Віктор Гюго вже був членом Французької академії.

Вулицю, на якій жив Гюго, перейменували на його честь, ще за життя класика.

В честь Гюго названий кратер на Меркурії.

Книга-ювіляр "Чудова подорожі Нільса Гольгерсона Швецією" (яку ми знаємо, як "Чудова подорож Нільса з дикими гусьми"), про захопливу подорож хлопчика з дикими гусьми до Лапландії, побачила світ у 1907 році. Вона є найзнаменитішим твором відомої шведської письменниці Сельми Лагерлеф.

А чи знаєте ви, що:

шведи настільки пишаються своєю співвітчизницею, що помістили її портрет на купюру номіналом 20 крон. А з іншого боку цієї банкноти зображені хлопчик Нільс і гусак Мартін. Такого не було ні з одним казковим героєм!

Цікаво, що книга була задумана як... підручник географії, в якому письменниця талановито і цікаво описала Швецію початку ХХ століття.

Нільс Гольгерсон, народжений фантазією Сельми Лагерлеф, став національним героєм Швеції, одним з її символів. Увібрала в себе казка і чимало шведських легенд і переказів. Зараз ця казка перекладена багатьма мовами світу.

Шановні читачі, дитяча бібліотека 22 на Інглезі, 5 чекає на зустріч з цікавими книжками!

 


Немає коментарів:

Дописати коментар