06/02/22

6 лютого станція «Академік Вернадський» святкує свій День народження.

«Академік Вернадський» – єдина українська антарктична станція, розташована на мисі Марина острова Галіндез за 7 км від західного узбережжя Антарктичного півострова. Вона працює постійно і є метеорологічною та географічною обсерваторією. Головне призначення станції — проведення наукових досліджень в Антарктиді.

Наукова база «Фарадей» на острові Галіндез Аргентинського архіпелагу була заснована під час Британської експедиції на Землю Ґреяма в 1934–1937 роках. А 20 липня 1995 року в Лондоні посол підписав міжурядову угоду про передачу станції «Фарадей» Україні.
Саме 6 лютого 1996 року о 18.45 над станцією був урочисто піднятий синьо-жовтий прапор. Свою назву станція отримала за ініціативи першого керівника Українського антарктичного центру, академіка Петра Гожика. Саме Петро Феодосійович запропонував дати українській науковій антарктичній базі ім’я першого очільника Української академії наук (1918 р.), засновника вчення про біосферу та ноосферу Володимира Вернадського. Цю назву було затверджено 18 грудня 1995 р.
До речі вчора, на честь свого 26-го дня народження, учасники 26-ї української антарктичної експедиції провели онлайн-екскурсію станцією «Академік Вернадський» у прямому ефірі на своїй сторінці «antarcticcenterua» в інстаграмі. Тож у вас є унікальна можливість віртуально відвідати станцію в соцмережах та звісно прочитати книги на цю тему, які є в філіалі бібліотеки №4. Від щирого серця вітаємо «Академіка Вернадського» і всіх учасників експедицій зі святом та бажаємо цікавих досліджень і нових відкриттів.

Немає коментарів:

Дописати коментар