28/10/21

Як лісові тваринки готуються до зими

 Ось і промайнув другий місяць осені. Падає руде листя, туман котиться долом, мов щось живе і рухливе. Ночі вже холодні. І хоч зима далеко, все живе вже ретельно готується до неї.

Комахи шукають тепла під торішнім опалим листям, ховаються від холоду в корі дерев. А старий трухлявий пеньок – для них просто-таки королівський замок.

Звірі: ведмеді, ховрахи, їжаки, байбаки – втеплюють для зимового сну свої оселі. А ще напасають жиру. Взимку він для них як шуба. Інші – як-от білочки, борсуки, хом’яки – роблять і запаси харчів. Де який горішок, жолудь, насінина – усе несуть до своєї хатки. А чубаті синички запасаються зовсім не так. У тріщинки в корі дерев без упину носять жучків, мух, насінини, ягідки… А в лісі ж тисячі дерев, Хіба запам’ятаєш усі комірки, де свій запас поклав?. Та їх і не треба запам’ятовувати. Ти підкріпився чиїмось, а хтось – твоїм. Ти потрудився для всіх – і всі потрудились для тебе.

Любий читачу, бажаєш ще більше дізнатись, як все живе в природі готується до зими? Завітай після карантину до філіалу бібліотеки №10 за адресою вул. Чорноморського козацтва, 169-а.



Немає коментарів:

Дописати коментар