26/10/21

Чи правда, що є ворони – «поліглоти»?

 Коли почуєш «га-га-га» - не думай, що то гусак вітається з тобою. Він узагалі не до тебе звертається. Потрійним «га» гусак закликає своїх родичів поквапитися. Якщо ж він знайде зерно, то покличе гусенят так: «Га-га-га-га-га-га-га», а по-нашому – «Мерщій біжіть до мене. Я знайшов щось смачненьке».

Ці речення з гусячої мови на людську переклав німецький орнітолог (учений, який вивчає життя птахів) Еріх Боймер. Щоб зрозуміти їх, він працював аж 60 років!

Зате тепер ми знаємо, що птахи з родини курячих користуються спільною «абеткою», яка складається з 30 звуків.

Англійські орнітологи теж не сиділи склавши руки. І дізналися таке: якщо птах кричить протяжно, він попереджає пташенят про наближення хижака. Почувши такий звук, непросто визначити, звідки він долинає. Короткими й різкими звуками птах скликає малюків.. Ці звуки допомагають їм швидко визначити місце, де знаходиться мама й тато.

Ще цікавішими новинами поділилися американські орнітологи, які спостерігали за воронами. Ворони спілкуються, тобто каркають, різними мовами! Американські, наприклад, не розуміють французьких ворон. Сільські не реагують на крики мешканок великих міст.

Однак серед цих птахів є й «поліглоти». Це – ворони-мандрівниці, які кочують з однієї місцевості до іншої. Тому вони й знають «іноземні» кар-мови. Як і поміж людей, серед птахів теж трапляються «високоосвічені особи».

Почувши звичне «кар-кар-кар», спробуй угадати, що воно означає.

Взяти книги про цих птахів ви можете в дитячій бібліотеці 10.

Чекаємо вас після карантину за адресою вул. Чорноморського Козацтва, 169-а.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар