29/01/21

Життя під знаком "Еко"

 Навіть дорослим нелегко пояснити, чому важливо сприяти охороні довкілля. Але з дітьми все зовсім по-іншому. Їм важче узяти на себе довгострокові зобов'язання, зробити усвідомлений вибір і не сприймати його як обмеження. Проте вирощення покоління з эко-мисленням може бути однією з кращих інвестицій в наше екологічно стійке майбутнє. І у вас як у батьків є можливість це зробити.

Добре, з чого ж починати батькам, якщо вони самі вирішили стати більше екологічно відповідальними і хочуть навчити своїх дітей піклуватися про довкілля? Звичайно, в різних сім'ях підходи відрізнятимуться залежно від віку, інтересів і характеру дитини. Ось десять порад, які можуть вам допомогти:

· Будьте послідовні і в першу чергу навчайтеся самі. Не вимагайте від своєї дитини того, чого не робите самі. Це, як правило, торкається покупки продуктів або одяуг, який вам насправді не потрібний, але які приємно мати. Наприклад, не пройдуть такі варіанти, як "я не куплю тобі пачку чіпсів, тому що упаковка не підлягає переробці, але собі я куплю цю плитку темного шоколаду, тому що давно нічим таким себе не балував" або "ні, я не куплю тобі цю іграшку, у тебе їх і так повно. І взагалі, я тільки що купив собі новий телефон, у нас грошей в обріз". Якщо ви вирішили стати більше екологічно відповідальною сім'єю, залишайтеся вірні своєму рішенню. Покажіть вашій дитині, що ви разом йдете до цього, і що ви також міняєте свої звички. Будьте прикладом! Тільки дисципліна, серйозні наміри батьків і дії принесуть довгострокові результати.

· Не фокусуйтеся на матеріальних речах, зосередьтеся на емоціях і враженнях. Не будуйте систему винагороди, грунтовану на купівлі іграшок, одягу, гаджетів. Замість цього віддайте перевагу часу, проведеному разом з сім'єю. Подаруйте квитки в кіно, на концерт, в театр, в подорож, проведіть день в парку розваг, організовуйте пікнік, покатайтеся на ковзанах - зробіть все, що створить хороші спогади і стане особливою подією. Попри те, що повністю виключити нові іграшки неможливо, можна обмежити малюка лише декількома іграшками високої якості, які прослужать довго.

Врешті-решт, відносно матеріальних речей краще наслідувати філософію нульових відходів, де перше, що треба зробити, - це відмовитися від чогось або максимально скоротити споживання.

· Надихніть свою дитину. Подивіться з ним декілька відповідних за віком мультфільмів про природу і екологію. Для маленьких дітей це можуть бути:

1. «Бэмби».

2. «Лесная братва».

3. «Крик совы».

4. «Делай ноги».

5. «Би Муви: Медовый заговор».

6. «Лоракс».

7. «ВАЛЛ-И».

З підлітками, окрім мультфільмів, ви можете дивитися і документальні фільми, наприклад:

1. «Океаны».

2. «Мусор».

3. «Пластиковый океан».

За бажання ви можете знайти ще більше фільмів на цю тему. Фільми не лише хороші для розкриття наших кращих якостей, але і виховують і допомагають розвинути розуміння важливості екології.

· Не обмежуйтеся тільки переглядом фільмів, а обговорюйте їх після перегляду. Якщо тема довкілля не грає центральну роль в сюжеті, акцентуйте увагу на цьому питанні самі і детально опишіть, чому ви вважаєте це важливим. Поясніть деякі підняті у фільмі проблеми і спробуйте відшукати рішення. Намагайтеся використати не лише абстрактні висловлювання ніби "ми повинні дбайливо відноситися до природи" або "ми не повинні смітити", а перекладаєте їх на особовий рівень і на звичні повсякденні ситуації: "Наступного разу, коли захочемо купити йогурт, давай перевіримо, чи придатна його упаковка для вторинної переробки в нашому місті" або "наступного разу, коли гулятимемо, не забудь узяти з собою пляшку води з будиноку, замість того щоб купляти нову".





· Покажіть загальну картину - виходьте за рамки концепції нульових відходів і проблем забруднення. Пояснюйте, навіщо це треба:

1. Автомобілі і заводи не лише забруднюють повітря, але і сприяють зміні клімату;

2. Хоч утилізація краща, ніж просто відправка речей на звалище, вона не вирішує проблеми;

3. Усі люди залежать від природи, від ресурсів, які надає нам Земля;

4. Забруднення однієї країни може торкнутися людей з інших частин світу.

· Ось деякі ресурси, які допоможуть вам в цьому:

1. Climate Kids від NASA.

2. Earth Science від Ducksters.

3. Список ігор, вікторин и видеофільмів про навколишне середовище, підготовлених агентством США по охороні навколишнього середовища.

4. Плейлисти Life Science та Earth Science на YouTube-каналі Crash Course Kids.

5. Образовательние материали від Disneynature.

· Робіть все разом. Залучіть дитину в домашнє господарство, зробіть з цього цікавий проект, а не рутинну роботу. Наприклад, ви можете попросити дитину допомогти вам з сортуванням відходів. Якщо дитина досить доросла, дозвольте їй самостійно провести дослідження і навчити вас, як же правильно сортувати сміття. Або навіть зробіть його відповідальним за це. Нехай ваша дитина відчує себе експертом - покажіть йому, наскільки важлива його роль.

Якщо у вас маленька дитина, організація станції сортування відходів - можливість зайнятися творчістю. Ви можете прикрасити її разом: зробити етикетки і інструкції для інших членів сім'ї. І, звичайно, сортувати сміття разом: пляшки до пляшок, кришки до кришок.

Також чудовою можливістю для екологічної освіти дитини можуть стати наступні проекти:

1. Саджання дерев

2. Участь у суботниках

3. Садівництво

4. Приготування власного варення, рослинного молока, піци (чого завгодно з продуктів місцевого виробництва);

5. Відвідування бібліотеки;

6. Їзда на велосипеді замість поїздок на машині;

7. Ремонт одягу і тощо.

· Більше проектів "Зроби сам". Це також освітні і розважальні можливості. Вивчіть, що у вас вже є і що скоро піде до сміття, і знайдіть спосіб подовжити використання цих речей, давши їм нове життя. Таким чином, ви генеруватимете менше сміття і уникатимете купівлі нових речей. В інтернеті є безліч ідей для виробів, ось лише декілька прикладів:

1. музичні підвіски з бляшаних банок;

2. плюшеві іграшки зі старого одягу;

3. органайзер з рулонних або перфорованих (так, є різниця) газет;

4. годівниця для птахів з пластикової пляшки або коробки з-під соку,

5. сумки із старих простирадел.

· Ви обмежені тільки своєю фантазією! Разом зі своєю дитиною і завдяки ідеям з Pinterest ви можете створити безліч креативних проектів і прикрасити свій дім без додаткових витрат.

· Попросіть дитину розібрати особисті речі і позбавитися від мотлоху. Разом переберіть іграшки, одяг, приладдя для малювання. Оцініть, що насправді використовується і що не чіпали довгий час. Потім подумайте, які у вашому регіоні є варіанти, щоб позбавитися від непотрібних речей, не завдаючи шкоди довкіллю: перепродаж, подарунки друзям, пожертвування в добродійність, вторинне використання, і вирішите, як розподілити наявні речі по цих категоріях.

Цей процес може послужити прекрасною можливістю познайомитися з поняттями "щедрість", "доброта", "благородство". Ваша дитина не лише навчиться ділитися, але і зрозуміє, що речі в його життєвому циклі можуть мати більше за одного власника і бути цінними для декількох людей.


· Створіть нові стандарти і зробіть їх звичкою. Іноді немає необхідності все пояснювати, особливо маленьким дітям. Ви можете просто почати займатися новою справою: брати з собою багаторазові сумки для продуктів, купувати бамбукові зубні щітки і уживаний одяг, просити вимкнути воду під час чищення зубів, користуватися громадським транспортом замість того, щоб їздити на машині, брати з собою власні контейнери, коли купуєте їжу на винесення. Дитина може навіть не помітити цих змін або не надасть їм значення. Замість цього, з часом ці більш "екологічно чисті" звички стануть частиною рутини.

· Будьте розсудливі. Турбота про довкілля дуже важлива, але передусім ви повинні піклуватися про стосунки з вашою дитиною. Іноді краще програти битву і купити те, що не планували, щоб уникнути сварки. Більше того, ви не хочете стати божевільним батьком, який думає тільки про довкілля і ні про що більше не піклується. В цьому випадку ви можете зіткнутися з упертістю дитини і його бажанням йти вам наперекір. Утямте самі і поясніть дитині, що неможливо досягти досконалості, а іноді у нас немає більше екологічного варіанту. І це нормально. Просто зосередьтеся на тому, чого ви вже досягли, і віддавайте належне собі і своїй сім'ї.



Немає коментарів:

Дописати коментар