24/01/21

"Пиріжок Ескімоса" або вершкове морозиво на паличці (Міжнародний день ескімо)

В списку свят, присвячених різним солодощам і десертам, Всесвітній день морозива знайде шанувальників у всіх частинах Земної кулі. А все тому, що нагадує він всім про історію появи і поширення морозива. Мало хто серед людей з байдужістю ставиться до цього молочного продукта. Для дітей морозиво - завжди насолода і радість!

Ніхто точно не знає, хто винайшов морозиво але відомо, що це сталося багато століть тому. До того, як люди навчилися робити морозиво, вони навчилися робити щось подібне - і назвали його "крижинки". "Крижинки" робили з соків фруктів і нагадували вони "фруктовий лід". Після цього італійські кухарі стали робити "крижинки" двох видів: на основі води і молока.

З подачі Марко Поло стали додавати молоко в "крижинки", тому самє його можна вважати творцем першого морозива.

Рецепти "крижинок" поширилися з Італії до Франції, від Німеччини до Англії.

Французькі кухарі незабаром засвоїли технологію виготовлення "крижинок" і стали їх подавати у вигляді кульок, як зараз роблять у всьому світі. З часів Наполеона Третього у Франції було створено перше вершкове морозиво. Його рецепт був винайдений Ле Бєєм в місті Пломб'єр. Саме тому даний сорт морозива отримав назву "пломбір".

Коли заморожені солодощі з'явились в Англії, то так сподобалися королю Чарльзу, що він заборонив робити і подавати морозиво поза королівського двору.

Ескімо спочатку називалося "ескімо - пай", тобто "пиріжок ескімоса". Це було перше в світі морозиво, глазуроване шоколадом. Його винахідник американець Крістіан Нельсон, возив свою продукцію по різним містам штатів і продавав, водночасно показуючі фільм про ескімосів.

Австрійські кондитери дали світу шоколадне морозиво, а італійські - сорбет.

Найбільші фанати морозива - американці. Американець з'їдає за рік до 23 кг морозива. Сьогодні США виробляє і споживає більше морозива, ніж будь-яка інша країна в світі.

Найбільший торт з морозива зробили в Пекіні: торт був в ширину 3 метри, зато його вага становила 8 тонн!

Найдорожче морозиво в світі продається в нью-йоркському ресторані. Це морозиво наповнено мадагаскарською ваніллю і покрите найдорожчим шоколадом у світі та їстівним золотом. Щоб з'їсти це морозиво, вам дадуть золоту ложечку, прикрашену діамантами, яку ви потім зможете забрати з собою.

Сьогодні налічується величезна кількість видів морозива - продукту, який залишається одним з найбільш доступних і популярних десертів у світі!

Усю цікаву інформацію про морозиво ви, юні читачі, знайдете в молодшому відділі дитячої бібліотеки №22.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар