19/01/21

Чи правда, що трон – прадідусь стільця?

Любий читач, а хочеш хоч на хвилинку стати фараоном? Тоді сядь у крісло чи на стілець, зіпрись на спинку, високо підніми голову і уяви себе фараоном на троні. Бо саме трон був прадідусем сучасних стільця і крісла.

Винахідниками стільця вважають давніх єгиптян. До того люди сиділи тільки на лавах і табуретках. Але ж не годилося фараонові сидіти на табуретці! Тож змайстрували давні теслі трон і приладнали до нього спинку та поруччя (підлокітники).

Стілець чи крісло в давніх римлян свідчили про високе становище власника. Дуже шанував стільці король Людовик ХІV, який правив Францією у ХVІІ столітті. Він наказав виготовити їх із чистого срібла. Проте невдовзі довелося переплавити ті стільці на монети: король любив воювати, та на ведення війн потрібні були гроші. Ті розкішні стільці мали ваду – на них було незручно … сидіти. Це так дошкуляло людям, що вони придумали шезлонги – стільці, в яких можна було і сидіти, й лежати. Проте і ці меблі були лише для багатих. Аж поки віденський тесля Михайло Тонет зробив стілець із гнутого дерева. Нарешті стілець став дешевим і зручним. Він прийшов у будинки простих людей, підкорив цілий світ. Нині є різноманітні стільці й крісла: підвісні, такі, що їздять на коліщатках, змінюють положення, перетворюються на ліжко…

Шведські меблярі змайстрували Стілець Гуллівера – заввишки аж 16 метрів! А завдячувати за ці зручні меблі треба фараонам.

 

 
 


Немає коментарів:

Дописати коментар