05/10/20

ВЧИТЕЛЬ - ДОБРА Й РОЗУМУ ПОВЕЛИТЕЛЬ

 "Вчити себе самого - благородна справа, але ще більш благородна - вчити інших..."

М. Твен

Бути вчителем, вихователем, наставником - це справжнє мистецтво, обране за покликом серця, наполеглива, чесна, натхненна праця, що збагачує світ мудрістю, знаннями, милосердям, людяністю.

Шановні читачі, дитяча бібліотека №22 пропонує вашій увазі підбірку книг різних часів, присвячених вчителям.

Герої всіх цих книг - шкільні вчителі, які не просто проводять уроки, задають домашню роботу й виставляють оцінки. Ці вчителі спілкуються з учнями на рівних, завжди готові підтримати та прийти на допомогу і навіть можуть бути союзниками у пригодах.

ЦИКЛ ПРО ЕНН ІЗ ЗЕЛЕНИХ ДАХІВ ЛЮСІ - МОД МОНТГОМЕРІ.

Весела, кумедна вчителька - викладач сільської школи для різновікових учнів, а потім директор, копія Пеппі, невгамовна фантазерка і оптимістка скасовує тилесні покарання, без яких у ті часи не уявляли дисципліни. Дає кумедні есе, спілкується зі школярами на перервах "так, ніби стала однією з них". І продовжує потрапляти в халепи.

В. КАВЕРІН "ДВА КАПІТАНИ".

Щоб викликати інтерес до предмета вчитель - викладач географії Іван Павлович Корабльов, на уроках розповідає про нібито свої подорожі. Він також створив театр, у якому головні ролі давав хуліганам. А ще - заступається за головного героя, коли йому загрожує виключення.

ЦИКЛ ПРО ПАНА ЛЯПКУ ЯНА БЖЕХВА.

Звісно, це казка. Але якщо відволіктися від чудес, викладач ляпкописання і буквовязнання, директор Амброзій Ляпка може перетворити на уроки будь - які улюблені заняття дітей. Він вчить своїх учнів уваги до внутрішнього світу (наприклад, аналізувати сни). І робить все, щоб простір школи став комфортнішим. Приміром, створює кольорові вітражі в ідальні. А навчає він не лекціями і завданнями, а спільною участю в проектах.

К. БУЛИЧОВ "ПРИГОДИ АЛІСИ".

У циклі про Алісу Селезньову вчителька Світлана, класна керівниця в Біологічній школі, задає практичу роботу - провести незвичайну подорож. Вона також веде активне життя: літала на Пенелопу, Крін.Знаменита винахідниця, яка ділиться на уроках досвідом створення нового, а діти допомагають їй з винаходами.

ЦИКЛ ПРО ГАРРІ ПОТТЕРА ДЖОАН РОУЛІНГ.

Незважаючи на всю магічність вчителів - Альбруса Дамблдора (директор школи), Мінерви Макгонегел (викладач трансфігурації), Северуса Снейпа (викладач зілля), Рубеуса Гегріда (викладач догляду за магічними істотами), Ремуса Люпина (викладач захисту від темних мтстецтв) та іншіх, діти бачать їх не ідеальними, але щирими. Наставники вчать терпимості до недоліків і помилок, переконують, що перемагає той, хто розумніший. Їхні уроки одразу можна застосувати в реальності: як знання і навички, так поради стасовно відносин. Причому знання нерідко рятують життя, тому "ботаніки" викликають в однолітків не глузування, а повагу.


Немає коментарів:

Дописати коментар