27/10/20

21 ФАКТ ПРО ГЕНІАЛЬНОГО НЬЮТОНА

 Читачів бібліотеки-філії 4 сьогодні зацікавили факти із життя англійського фізика і математика Ісаака Ньютона (1643-1727).

21 ФАКТ ПРО ГЕНІАЛЬНОГО НЬЮТОНА:

1. Ісаак Ньютон народився передчасно і був настільки маленьким, що люди не сподівалися, що він виживе.

2. Батько Ісаака Ньютона помер за три місяці до його народження. Мати Ньютона знову вийшла заміж, коли йому було три роки, але вітчим відмовив йому жити з ними і відправили до бабусі і дідуся.

3. Сер Ісаак Ньютон зробив революцію в астрономії, математиці, фізиці і натурфілософії. Він визнаний одним з найвпливовіших інтелектуалів всіх часів і ключовим каталізатором наукової революції. Ньютон відкрив багато ідей, які змінили світ.

4. Ісаак Ньютон був членом британського парламенту протягом року.

5. Після того, як мати Ньютона овдовіла вдруге, вона спробувала зробити з Ньютона фермера, але він не хотів ним бути. Один з його вчителів переконав матір дозволити йому повернутися в школу.

6. Ісаак Ньютон був заїкою.

7. Коли над Ньютоном знущалися в школі, він вирішив помститися. Ісаак зробив себе учнем номер один в школі, побудувавши моделі вітряних млинів і сонячних годинників.

8. Роберт Гук (вчений, відомий своїми мікроскопічними експериментами) і Ісаак Ньютон тримали давню образу. Гук вважав, що теорія світла Ньютона невірна і що Ньютон запозичив деякі з його робіт і включив їх в свої роботи.

9.У німецьких математиків Готфріда Лейбніца і Ісаака Ньютона була знаменита суперечка з приводу того, хто відкрив обчислення нескінченно малих чисел. Обидва стверджували, що інший вкрав його ідеї. Пізніше було встановлено, що вони обидва незалежно один від одного відкрили цю область математики.

10. У 1705 році королева Анна посвятила Ісаака Ньютона в лицарі за його внесок в науку.

11. Більшість істориків вважають, що історія про яблуко, яке впало на голову Ньютона - всього лише фольклор.

12. Ісаак Ньютон народився в тому ж році, в якому помер Галілей.

13. У той час, як Ньютон був господарем Королівського монетного двору, він особисто вистежував і допитував підозрюваних злочинців.

14. У 1669 році 26-річний Ньютон був призначений професором математики в Кембриджі. Він був другою людиною, що займала цю посаду. 17-ою людиною, яка була на цій посаді, був Стівен Гокінг з 1979 по 2009 рік.

15. Ньютон провів більшу частину свого дорослого життя, вивчаючи алхімію, в тому числі пошук філософського каменя. Філософський камінь нібито міг перетворювати звичайні метали (свинець) в золото.

16. Він був дуже потайливим і записував деякі свої дослідження за допомогою вигаданого ним коду.

17. Ньютон був професором в Кембриджі майже 30 років. Однак він не виявляв особливого інтересу до викладання, і його лекції не користувалися популярністю.

18. Одного разу Ньютон так довго дивився на Сонце одним оком, що згодом міг бачити тільки червоні і сині кольори.

19.Ньютон помер 20 березня 1727 року в віці 84 років. Він був похований у Вестмінстерському абатстві, на тому ж місці, де поховано багато англійських монархів і відомі британці, включаючи Чарльза Дарвіна і Чарльза Діккенса.

20. Після смерті Ісаака Ньютона залишилися його примітки, рукописи і кореспонденція, яка налічує понад 50 мільйонів слів. Цього достатньо, щоб створити близько 150 романів.

21. Побоюючись, що Ньютона вважатимуть єретиком, його сім'я і друзі спалили або сховали деякі з його паперів. Тільки в 1960-х роках деякі з його статей були нарешті опубліковані.



Немає коментарів:

Дописати коментар