21/09/13

Кінотрамвай «Бажання»

На питання «хто винайшов кіно?» можна впевнено відповісти: людство. Сотні, а може, й тисячі людей внесли у винайдення кіно частку своєї праці й розуму.
Батьківщиною кіно зазвичай називають Францію, де 28 грудня 1895 року на бульварі Капуцинів відбувся перший платний  кіносеанс, показаний братами Луї та Огюстом Люм’єр.
Але, святкуючи День українського кіно, хочеться згадати механіка Новоросійського університету в Одесі Йосипа Андрійовича Тимченка, який ще за два роки до Люм’єрів сконструював свій апарат, навіть -  два апарати, для зйомки та показу «живої фотографії». Він був справжнім винахідником. Наприклад, йому також належить авторство у винайденні стрибкового механізму, який  назвав «равликом». Він ще у 1893 році здійснив першу у світі кінозйомку – зняв вершників і метальників списів. У січні 1894 року на IX з’їзді природознавців та лікарів Росії у Москві відбулася перша офіційна демонстрація кіно, винайденого Йосипом Тимченком. Але, на жаль, винахід нікого не зацікавив…
Отже, ми можемо пишатися тим, що кіно-таки починалося в нашій Одесі!
З дореволюційним кіно в Україні пов’язана творчість багатьох популярних акторів. Королевою екрану тих часів була Віра Холодна (Левченко), що народилася в Полтаві, але  багато знімалася в Одесі.

 Історію виникнення кіно бібліотекарі бібліотеки № 45 розповіли читачам-учням  8 класу школи «Гармонія» 20 вересня. Учням запропонували запитання кіноанкети, яка допомогла їм при подальшому проведенні гри назвати улюблений кінофільм, який кіножанр вони вважають найцікавішим,  хто з українських акторів зіграв роль Тараса Бульби в однойменному фільмі . Відповідаючи на запитання кіногри, діти дізналися, як називається перше кіно, яке демонстрували брати Люм’єри («Прибуття поїзда на станцію Ла Сьота»), хто є найпопулярнішим актором світу (Ч. Чаплін), назвали найпопулярнішу мальовану кінозірку (Міккі-Маус),  у скількох фільмах знялася за своє коротке життя королева екрану Віра Холодна (50). Книжковий перегляд «Кіно і книга» познайомив дітей з великою кількістю екранізованих творів українських та зарубіжних письменників. Маємо надію, що захід виявить БАЖАННЯ прочитати більшість творів, які представили бібліотекарі філії № 45 на виставці.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар