11/10/24

Deep Web: «Історія з дуже трагічною зав’язкою» (за творчістю О.Рижко «Король даркнету»)

 “Комп’ютери марні. Вони всього лише можуть давати вам відповіді”

Пабло Пікассо

Живучи в прогресивному світі, мало хто замислюється про те, що таке «інтернет». Це унікальна технологія підкорила людство всього за пару десятків років. Сьогодні під'єднати інтернет можна за кілька годин, а 100 років тому про можливості спілкуватися з будь-якою людиною на земній кулі багато хто навіть не мріяли.

10 жовтня у бібліотеці-філії №40 відбувся захід присвячений книзі   Рижко О. «Король Даркнету». Учасники заходу жваво дискутували та обговорювали нові та мало відомі факти не тільки про саму книгу також не обійшли увагою таке явище, як «всесвітня павутина» та, що таке «дарнет». У всього є свої добрі та погані сторони, давайте разом дізнаємось що є доброго та поганого у «дарнеті» за допомогою книги О. Рижко.

Попри загальну доступність і популярність, багато фактів про віртуальну Мережу залишаються маловідомими. Технологічний прогрес повністю змінив світ, нас і наше сприйняття світу. Якщо раніше ми дивилися на світ з широко розкритими очима, то сьогодні все сприйняття йде через гаджети.  Завдяки технологіям світ став ще ближче.

Рижко О. «Король Даркнету» - у цій повісті є кримінальна інтрига, загадковий сюжет, незвичні персонажі й несподіваний фінал. Усе — як у детективі. А любов із присмаком небезпек — як у психологічній повісті. Це книжка київської письменниці для молоді. За сюжетом шістнадцятирічна Стефа і старший за неї на рік Яр потрапляють в історію, яка змушує їх відмовлятися від мрій, забувати про страхи й користуватися забороненими способами для того, щоб з’ясувати обставити загадкових подій і запобігати небезпечним наслідкам. У книжці – мікс яскравих пригод і романтики. Розкриваються нові для українського підліткового читання теми. Так, про тіньовий сегмент Інтернету – Даркнет – у художніх текстах у нас точно ніхто не писав. До того ж у повісті намагаюсь просто пояснити складну теорію “комп’ютерно-модифікованих організмів” – результат взаємодії машин і людей.

Згідно зі звітом Global Digital на 2020 рік кількість користувачів становить 4,54 мільярда. Ця цифра збільшилася приблизно на 7% в порівнянні з минулим звітним періодом. Приріст склав + 298 мільйонів нових користувачів.  У Китаї успішно працюють спеціальні центри з позбавлення від онлайн-залежності. Але перш ніж дражнити колегу, який зависає в Instagram, перевірте, скільки часу ви проводите в Мережі? Це може стати шоком. Адже багато хто проводить перед екраном смартфона два, три або ... п'ять годин на день. Може бути, центри лікування залежності від смартфонів – єдиний порятунок. А що ж таке даркнет. Все має свою темну сторону, навіть всесвітня павутина.

Даркнет, "темний інтернет" - повністю анонімна, нерегульована і нікому не підконтрольна частина інтернету. Він не доступний для звичайних користувачів. Приставка "дарк" не означає обов'язкову приналежність до чогось незаконного, вона говорить лише про те, що це – сегмент інтернету, де все працює трохи інакше. Даркнетом користуються ті, хто відмовляється добровільно ділитися інформацією або ж просто не хочуть "залишати сліди" в інтернеті.

Запрошуємо Вас до таємничого та загадкового світу інтернету. Де ми зможемо знайти всі відповіді на наші запитання, також повідомити світу щось нове та незвичайне.

Немає коментарів:

Дописати коментар