16/10/24

Бібліотерапія “Чарівні казки Уальда”

 Бажаєте знати у чому

полягає найбільша драма 

мого життя? - Вона у

тому, що свій геній я вклав

у моє життя, і тільки 

талант - у мої твори.

                      Оскар Уайльд

З нагоди 170-річчя від дня народження Оскара Уайльда бібліотекарі філії 19 провели бібліотерапію по його чарівним казкам. Народився Уайльд в Дубліні у родині відомого хірурга та поетеси. Здобув класичну гуманітарну освіту - він навчався у Трініті-коледжі (Дублін) і в Коледжі св. Магдалини (Оксфорд).

Багато мандрував, читав лекції з естетики у Штатах. У Лондоні працював у газетах та журналах, був справжнім денді, задавав тон у моді.

Писав вірші, казки (“Щасливий принц”, “Хлопчик-зірка”), новели (“Кентервільський привид”), романи (“Портрет Доріана Грея”), критичні статті. Створив багато комедій (“Як важко бути серйозним”, “Ідеальний чоловік”). Автор багатьох парадоксів - як у творах, так і в житті. Помер у Парижі від менінгіту на руках люблячих друзів. 

Казки Уайльда мають неповторну індивідуальність та особливий “аромат”. 

Дітям дуже сподобалась казка “Щасливий принц”, в якій, не дивлячись на сумну кінцівку, описується доброта душі маленької ластівки до статуї Принца. Не дивлячись на холод, вона залишилась в місті й робила добрі вчинки за вказівкою статуї (допомагала бідним людям міста), і врешті решт не витримала і замерзла від холоду. Дуже зворушила дітей казка “Соловей і троянда ” про Студента, який був закоханий в дівчину і хотів їй подарувати чарівну червону троянду. Пташка Соловей віддав своє життя заради пристрасного кохання, яке виникло у Студента до дівчини. Він так співав і притискався тілом до шипів троянди, що його кров розфарбувала троянду в яскраво червоний колір. Однак, ця пожертва солов'я була даремна, оскільки дівчина відмовила хлопцю, а він розтоптав непотрібну червону троянду.

Казка “Зоряний хлопчик” має стилістику біблійної притчі та пояснює дітям, що треба поважати своїх батьків, любити птахів, тварин і не ображати слабких і бідних.

В бібліотеці була оформлена книжкова виставка по казках Роальда Дала, де кожен читач ознайомився з ними.

Чекаємо всіх охочих у нашій бібліотеці №19.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар