03/10/24

Історичний мікс «І оживає дух козацький»

 02 жовтня 2024 року до бібліотеки 40 завітали читачі на історичний мікс «І оживає дух козацький», де почули факти об історичній постаті от бібліотекаря Підіпригори Оксани, зазирнули у давнину з бібліотекарем Руденко Юлією, поділились своїми думками та подивились розповідь братів Капранових та фільм «Довбуш».

Олекса Довбуш – хлопак із Коломийщини, що увійшов в історію. В кожній країні живуть перекази та легенди про шляхетних розбійників, які грабували багатих і ділилися з бідними. В Україні карпатська сила народила славного Довбуша. Його ім’ям названі численні скелі, річки, долини, печери на заході країни.Довгий час вважали, що він міфічна особа, наділена мольфарською силою. Безстрашний воїн-опришок із тих, які блукали Карпатськими горами триста років тому. Але вчені довели, що Олекса Довбуш – реальна історична особа.

Народився у 1700 р. в селі Печеніжин (нині Івано-Франківська обл.). Прізвище має декілька варіантів: Довбуш, Довбущук, Добош. Пояснюється це тим, що його батько повинен був служити у війську «добошем» – барабанщиком. Тож його син як ті барабани – задає єдиний ритм, підтримує енергію.

У народі опришків називали воїнами лісу, які захищають його скарби. Вони чудово знали місцевість, і тому зловити їх було практично нереально. Їхня головна зброя – бартка (топірець). Шляхта жила в постійному страхові. 

Довбуш вирізнявся організаційними здібностями, сміливістю, надміцною фізичною силою. Він мав рідкісний талан уникати загибелі: щоразу вислизав від каральних загонів. Його селяни нарекли своїм спасителем. І він вправно виконував цю місію, караючи поневолювачів у 1730–1740-х роках. У 1744 р. Олекса Довбуш з побратимами вчинив один із найвідоміших походів на Борщевщину.

У культурі постать Олекси Довбуша згадується в літературі, кіно, образотворчому мистецтві, драматургії та музиці. 24 серпня 2023 року в прокат вийшла нова стрічка від відомого українського режисера Олеся Саніна «Довбуш». Фільм являє екранізацію історичних подій і показує дивовижну красу Карпат. Висвітлює силу українського народу та його непідкореність. Також гарним забарвленням є діалект Закарпаття. Фільм став найдорожчим за час незалежної України, гідним суперником Голлівуду та показником розвитку української кінематографії. 

Олекса Довбуш був вправним воїном, розсудливим і щирим любителем своєї землі. Нам складно зрозуміти чи він розбійник, чи герой, але єдине треба пам’ятати: не можна давати правити чужинцям на своїх теренах. Потрібно захищати, як робив Довбуш.

Немає коментарів:

Дописати коментар