13/09/24

Літературний дивограй "Захоплюючі книжки Роальда Дала"

 12 вересня бібліотекарі філії 19 провели літературний дивограй для дітей по захопливим книжкам відомого англійського письменника Роальда Дала. 

Народився письменник в багатодітній родині. В підлітковому віці Роальд працював на шоколадній фабриці “Кедбері”. Після закінчення пансіону Роальд взяв участь в експедиції за Полярне коло на о. Шпіцберген. Роальд Далі захоплювався спортом та фотографією. Під час Другої світової війни вступив до королівських повітряних військ - на службу льотчиком-винищувачем в Найробі. Війну закінчив полковником. Після війни Дал цілком присвятив себе творчості: писав оповідання, повісті, п’єси, як для дорослих, так і для дітей.

Книга “Джеймс і гігантський персик”  (1961) була написана автором для своїх дітей. Вона мала величезний успіх і сподобалась дітям тим, що в книзі на першому плані описуються веселі, дружні стосунки між хлопчиком та дивними створіннями. Ідея твору - боротьба добра і зла, відстоювання свого права як особистості.

Найбільшої популярності набула книга “Чарлі і шоколадна фабрика”, основною ідеєю якої є цінувати свою родину, поважати, любити та розуміти своїх близьких. А також діти мають бути дітьми і вірити в чудо. Як це і робив головний герой твору хлопчик Чарлі з бідної, але дружньої родини. 

Також письменник написав карколомне продовження цього твору - “Чарлі і скляний ліфт”, де герої опиняються у відкритому космосі і знайомляться з дивними мешканцями.

Дуже цікава історія про неймовірно кмітливу 5-річну дівчинку Матильду та її фантастичні здібності у книзі Р. Дала “Матильда”. Ця книга вчить уміти відстоювати власні позиції, цінувати власну свободу.

Неймовірно зацікавила дитяча книжка Роальда Дала “ВДВ” (про Великого Дружнього Велетня). Головна героїня - дівчинка-сирота Софі, яку викрав дружній велетень-веган, і це їй ще пощастило, бо інші велетні були людожерами. Софі потоваришувала з Велетнем і вигадала спосіб ув'язнити велетнів-людожерів, щоб вони не їли діточок. 

Також в бібліотеці була оформлена виставка книжок Роальда Дала, з яким познайомились наші читачі. Рекомендуємо всім діткам ці чудові книжки.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар