17/09/24

Літературна візитка "Коцюбинський - чарівник слова "в філії 19

 Народився Михайло Михайлович Коцюбинський 17 вересня 1864 року у Вінниці в сім'ї дрібного службовця. Вихованням хлопця в основному займалася мати. Саме завдяки її старанням хлопець мав можливість долучитися до зразків високого мистецтва ще з юних літ.

З нагоди 160-річчя від дня народження Коцюбинського бібліотекарі філії 19 ознайомили своїх читачів з творчістю видатного українського письменника, який надзвичайно любив дітей, ніколи не проходив повз них, щоб не заговорити, не пожартувати. Його донечки Ірина й Оксана та синочки Роман і Юрій завжди проводили разом з батьком дозвілля, часто були першими слухачами тільки-но написаних літературних творів. 

Першими друкованими творами М. Коцюбинського про дітей були оповідання "Харитя", "Ялинка", "Маленький грішник".

Діти в оповіданнях Коцюбинського показані в різних життєвих ситуаціях, кожна з яких потребує виявлення значних внутрішніх сил, характеру. Маленьких героїв - Харитю, Василька, Дмитрика - ріднить любов до батьків, і це, власне, найбільше зворушує у творах. Щоб потішити хвору матір, врятувати сім'ю від голоду, Харитя сама зранку йде в поле жати жито. Любить свою матінку і Дмитрик. 

Нагулявшись, він повертається додому і згоден, щоб мати його покарала, аби тільки почути її руку на своїй голові, бути поряд з нею.

На основі народних джерел М. Коцюбинський пише і для найменших кілька коротких оповідань - "Про двох цапків", "Дві кізочки", "Івасик та Тарасик" та інші.

Малятам ці мініатюри дають перші моральні настанови в житті. В цих творах є оцінка тих чи інших вчинків людей, народне розуміння таких моральних категорій, як добро і зло, впертість і поступливість, чесність і брехливість.

Яких би тем не торкався мудрий і вимогливий письменник, вони набирали особливого, неповторного звучання правди і краси, що зрештою, означатиме кінцеве торжество життя.

Запрошуємо всіх охочих до бібліотеки ознайомитись з книжками цього талановитого письменника.

Немає коментарів:

Дописати коментар