09/09/24

Слово на вінок "Будеш, батьку, панувати": до 255-річчя І.Котляревського

 Цієї восени ми відзначаємо 255-річчя від дня народження геніального сина України, всесвітньо відомого поета, письменника, драматурга та громадського діяча І.П.Котляревського. Його ім'я викликає у кожного з нас цілу низку асоціацій: і безсмертний парубок Еней, і вічно молода Наталка, і рядки «Будеш, батьку, панувати…» молодого поета Т.Шевченка, який першим передбачив світову славу Котляревського.     Його щедрий, сонячний талант завжди з читачами, не перериває зв'язок часу і поколінь, чарівність поетичних барв духовно збагачує все нові й нові покоління. А яка цікава військова кар'єра письменника. Він брав участь в турецькій війні на півдні України. Так, він причетний до історичного минулого нашого краю! Молодий офіцер з козацькими загонами звільняв Ізмаїл, Кілію, Балту, брав фортецю Аккерман. Неперевершена гордість і шана наших земляків до великого українця!

На гостини на честь ювілею письменника завітали групи юних читачів  і дітей-біженців з Херсону. Їх зустрічали завжди привітна бібліотека та святкове оформлення книжкового храму: велика картина читача філії із мальовничим зображенням козацького життя, рушник-оберіг та предмети побуту українського народу. Книжкова тематична виставка була в центрі її шанувальників. Разом із бібліотекаркою Ігнатьєвою Л.П. здійснили мандрівку в історичні часи ювіляра, розкрито те коріння, яке його породило, ті обставини, які надихали його у творчості. Відбулося знайомство шанувальників книг з повістю Т.Шевченка  «Близнецы», де Котляревський постає як гуманіст, великий педагог і світла людина…

Отож, юні та дорослі читачі, приходьте до сучасного храму книги - дитячої бібліотеки № 48, що на Балківській.  Знайомтесь з життям Івана Котляревського та його художньою спадщиною - всенародним скарбом.

Немає коментарів:

Дописати коментар