16/09/24

Презентація книжок

 16 вересня відбулася зустріч з учнями ODESA LEADER LAND SCHOOL. Під час заходу говорили про Одесу. Бібліотекар Людмила Саніна презентувала книжки одеського краєзнавця Дмитра Жданова. Слухачі мали можливість дізнатися більше про історію та розвиток нашого прекрасного міста. Лише почувши слово ''Одеса'', уява малює картини найвідоміших пам'яток: Потьомкінські сходи з Дюком на чолі, Оперний театр, Тещин міст, Аркадія, Дерибасівська, Привоз та ін. Не даремно кожного року звідусіль до нас приїздить тисячі туристів. Бо Одеса це таки перлина у моря.

Книжкова веселка новинок

 Кожна нова книга в бібліотеці - це завжди таємниця і знайомство, здатне принести незабутнє враження.  Маленькі читайлики з закладу дошкільної освіти №138 з  задоволенням познайомилися з новими надходженнями бібліотеки-філіалу №11. Кожен маленький читач знайшов свою книжечку. Цікаво, весело, дружньо і пізнавально відбувалась зустріч з книгою.

«Морський котик» майстер-клас в рамках щорічного Смуга-fest: «Я одесит, патріот України»

 У дитячій бібліотеці №40 пройшов щорічний Смуга-fest: «Я одесит, патріот України» в атмосфері творчості та натхнення, відбувся майстер-клас з пластилінографії, присвячений улюбленому символу Одеси – котику.

А надихали учасників майстер-класу - книжки, маленьким читачам була підготовлена і представлена виставка «Хвильки», куди увійшли книжки одеських авторів присвячені улюбленому місту. На сторінках книжок діти неодмінно зустріли одеських котиків, невід'ємну частину одеського колориту.
Учасники майстер-класу, під керівництвом бібліотекаря Клименко Л.С. занурилися у світ пластилінових фарб. М'які, податливі кольорові брусочки в їхніх руках перетворювалися на чарівні одеські пейзажі. Шаг за шагом, на полотнах з'являлися блакитні хвилі, що ласкаво плещуться об золотий пісок, і, звичайно ж, граціозні котики, що затишно розташувалися на березі.
Учасники імпровізували з кольорами та формами, втілюючи свої творчі задуми.
Майстер-клас перетворився на справжнє свято творчості. Кожен учасник був повністю захоплений процесом створення свого неповторного шедевра.
Ці пластилінові котики стали не просто зображеннями, а символами любові до рідного міста – Одеси. Майстер-клас з пластилінографії залишив у пам'яті учасників теплі спогади та подарував безцінний досвід у світі творчості. Котики, як невід'ємний символ Одеси, надовго залишаться в їхніх серцях як нагадування про цей чудовий захід.

Захід підготувала і провела Клименко Л.С.

"Броня міцна і танки наші швидкі"

 До Дня танкіста України, який відмічається 14 вересня, бібліотекарі філії 48, завітали до ОЗДО 66, щоб разом зі старшими дошкільнятами та за допомогою цікавих кольорових книжок поринути в історію створення сучасної броньованої військової машини - танка. 

Сьогодні механізовані та танкові війська – основа Сухопутних військ України. Під час воєнних дій їхнє основне завдання – це захоплення й утримання зайнятих районів, рубежів і позицій, а також відбиття ударів і прорив оборони противника, розгром ворожих військ. З чим танкові війська успішно справляються в нинішній воєнний час. 

Українські танкісти – це справжні герої. Вони проявили бездоганну майстерність і мужність у боротьбі з російським агресором. У День танкових військ ми дякуємо усім українським танкістам за їхню службу і відданість Батьківщині. Бажаємо їм міцного здоров'я, щастя та миру.

У дитячій бібліотеці 48 на Балківській 36/6, ви можете познайомитись з книгами про військову техніку України й світових держав.

Смуга-fest: «Я одесит, патріот України»

 Одеса – місто з неповторним шармом, багатою історією та унікальною атмосферою. За доброю традицією 13 вересня у дитячій бібліотеці №40 пройшов щорічний Смуга-fest: «Я одесит, патріот України». Це завжди яскраве та незабутнє свято, сповнене особливого одеського шарму та колориту. Концерт за участю народного художнього колективу України ансамблю естрадного танцю «Зачарування» під керівництвом Ковріжних Людмили Анатоліївни та учнів мистецької школи №13, книжкові виставки та майстер-класи під керівництвом члена спілки художників викладача вищої категорії мистецької художньої школи №2 Вербич Олександра Володимировича, завідувачки Наталії та бібліотекарів: Ліни, Олени, Юлії подарували незабутні враження читачам "перлини біля моря".

Тож побажаймо Одесі процвітання, миру та щастя!

13/09/24

День бібліографії «Світ захоплень»

 Пізнавати навколишній світ надзвичайно цікаво. Одержані в дитинстві знання обов’язково стануть у пригоді надалі. І завдяки книжкам можливо поринути у неймовірний світ будь-яких  захоплень.

Чудового осіннього ранку  бібліотекарі дитячої бібліотеки № 10 вперше завітали до вихованців ОЗДО № 269. Колектив  вихователів і малеча радо зустріли гостей. 

Під час бібліотечного заходу, який був присвячений кольорам,  малюки уважно слухали казочки «Сім барв» та «Золоті палаци» відомої української письменниці Зірки Мензатюк. А кольорові віршики, яскраві малюнки-віконця і веселі ігри викликали у малят позитивні емоції.

У другій половині дня бібліотекарі запропонували відвідувачам бібліотеки, які захоплюються подорожами провести у  вересневому лісі за книгою Емілії Дзюбак «Рік у лісі» і познайомитись із Їжачком-мандрівничком, який шукав свій Рюкзачок із казки Віталія Близнюка.

А учасники студії «Крилаті мрійники» переглянули мультфільм і здійснили творчу подорож – перенесли свої враження про навколишній світ на паперову конструкцію - «окуляри».

Майстер-клас з виготовлення оберегів

 12 вересня, діти виготовили обереги для своєї рідної домівки.

Майстер-клас організували у приміщенні 45 бібліотеки, бібліотекарі та ментори з благодійного фонду СпівДія познайомили дітвору з традиціями, оберегами українського народу. Наші предки вірили в магічну силу охоронних амулетів та оберегів, шукали в них захист від зла та нечисті для себе та своїх близьких.

Дякуємо благодійному фонду "СпівДія заради дітей".

Літературна слава Одеси

 Сьогодні у бібліотеці 36 читачі познайомилися з кращими творами дитячих письменників Одеси. За допомогою літератури вони доносять до молодого покоління принципи гуманізму, патріотизму, вчать добру, дружбі, любить природу і цінувати свою Батьківщину.

Діти переглядали книги, голосно читали та обговорювали захопливі казкові оповідки Л. Купцової. Познайомилися з творами лауреата Шевченківської премії та інших найвищих українських відзнак В. Рутківського. Знайшли свого читача у нашій бібліотеці й С.Зубко, І.Іщук, О. Карачевська, С.Олійник, О. Різників, О. Надемлинський, Д. Шупта...

Літературний дивограй "Захоплюючі книжки Роальда Дала"

 12 вересня бібліотекарі філії 19 провели літературний дивограй для дітей по захопливим книжкам відомого англійського письменника Роальда Дала. 

Народився письменник в багатодітній родині. В підлітковому віці Роальд працював на шоколадній фабриці “Кедбері”. Після закінчення пансіону Роальд взяв участь в експедиції за Полярне коло на о. Шпіцберген. Роальд Далі захоплювався спортом та фотографією. Під час Другої світової війни вступив до королівських повітряних військ - на службу льотчиком-винищувачем в Найробі. Війну закінчив полковником. Після війни Дал цілком присвятив себе творчості: писав оповідання, повісті, п’єси, як для дорослих, так і для дітей.

Книга “Джеймс і гігантський персик”  (1961) була написана автором для своїх дітей. Вона мала величезний успіх і сподобалась дітям тим, що в книзі на першому плані описуються веселі, дружні стосунки між хлопчиком та дивними створіннями. Ідея твору - боротьба добра і зла, відстоювання свого права як особистості.

Найбільшої популярності набула книга “Чарлі і шоколадна фабрика”, основною ідеєю якої є цінувати свою родину, поважати, любити та розуміти своїх близьких. А також діти мають бути дітьми і вірити в чудо. Як це і робив головний герой твору хлопчик Чарлі з бідної, але дружньої родини. 

Також письменник написав карколомне продовження цього твору - “Чарлі і скляний ліфт”, де герої опиняються у відкритому космосі і знайомляться з дивними мешканцями.

Дуже цікава історія про неймовірно кмітливу 5-річну дівчинку Матильду та її фантастичні здібності у книзі Р. Дала “Матильда”. Ця книга вчить уміти відстоювати власні позиції, цінувати власну свободу.

Неймовірно зацікавила дитяча книжка Роальда Дала “ВДВ” (про Великого Дружнього Велетня). Головна героїня - дівчинка-сирота Софі, яку викрав дружній велетень-веган, і це їй ще пощастило, бо інші велетні були людожерами. Софі потоваришувала з Велетнем і вигадала спосіб ув'язнити велетнів-людожерів, щоб вони не їли діточок. 

Також в бібліотеці була оформлена виставка книжок Роальда Дала, з яким познайомились наші читачі. Рекомендуємо всім діткам ці чудові книжки.

 

12/09/24

11 вересня, бібліотекарі 45 філії презентували читачам книгу "Велика книжка про спорт"

 Читачі за допомогою гри-квесту дізналися безліч цікавих фактів про теніс, футбол, регбі, спортивну гімнастику, фехтування та багато інших видів спорту. Бібліотекарі приготували багато ігор, конкурсів, вікторин про спорт, за кожний пройдений етап діти отримували літеру, з якої склали слово "Футбол".

Всі разом зіграли у незабутній футбол, гра велась за всіма правилами, а розпочалася з гімну України. Гравці кожної команди грали дружно та енергійно.

«Велика книжка про спорт» надихнула читачів на нові звершення.