20/06/23

Конституція Пилипа Орлика перша конституція світу

День Конституції України - одне з найважливіших державних свят, засноване на честь прийняття головного закону незалежної країни - Конституції України. Основний закон держави, Конституція України, ухвалений 28 червня 1996 року на 5-й сесії Верховної ради України, другого скликання.

Напередодні Дня Конституції бібліотекар дитячої бібліотеки 22 Тетяна Тищук на часі громадянства пропонувала до уваги читачів книжкову виставку, яка присвячена цій даті та познайомила з історичними передумовами прийняття Основного Закону України, від Конституції Пилипа Орлика до прийняття нової Конституції України.

Пилип Орлик (1672-1742) - видатний державно-політичний діяч, гетьман України, який створив визначний український народно-політичний документ, у якому знайшли яскраве відображення тогочасні ідеали української нації. "Пакти і Конституція прав і вольностей Війська Запорізького", або так звана "Конституція Пилипа Орлика", яка була оголошена у день його виборів гетьманом, є унікальним документом, який дослідники небезпідставно називають однією з перших у світі демократичних конституцій, своєрідною мовною пам'яткою українського народу.

А ще Тетяна Володимирівна звернула увагу книголюбів на книгу Л. Денисенка "Я і Конституція", у якій у захопливій формі розповідається про найвищий Закон нашої держави, який встановлює та визначає державний устрій, контролює владу, нагадує про повагу і який, наче компас, дозволяє нам почуватися у безпеці та здійснювати усі свої мрії.

Немає коментарів:

Дописати коментар