22/06/23

Арт-паті «Художник, як стиль життя: Салвадор Далі»

Сальвадор Далі був одним із найвпливовіших художників-сюрреалістів ХХ століття, його творчість відома своєю незвичайністю, фантастичністю та експериментами з формою і зображенням. Сюрреалізм, як художній рух, характерне для творчості Сальвадора Далі є типовими для цього напрямку. Фантастичні сюжети, нелогічні поєднання об'єктів, точність деталей та використання символіки. Художник використовував символіку у своїх творах, щоб передати певні ідеї або почуття. Наприклад, годинник, як символ розпливчастості часу, або метафори з тваринами та геометричними формами. Його інноваційний підхід до живопису, скульптури та інших мистецьких форм мав величезний вплив на світ мистецтва.

Епатаж Сальвадора Далі

  • У Сальвадора Далі, як у людини оригінальної й домашній улюбленець був незвичайним. Він був дуже прив'язаний до свого екзотичного друга — гігантського мурахоїда, вигулював його вуличками Парижа та брав із собою на світські вечори.

  • Також тримав в якості домашньої тварини оцелота, на ім'я Бабу.

  • На виставку сюрреалістичної творчості в Лондоні 1936-го, одягнувся в костюм водолаза.

  • Для нью-йоркського магазину «Bonwit Teller» у 1939 році Сальвадор Далі створив інсталяцію «День і ніч» з манекенами, що плавали у ваннах. Власник замінив манекени на менш кричущого вигляду, в результаті Далі влаштував у магазині погром і одна з ванн випала на вулицю, розбивши вітрину. Далі скористався цим для ефектної появи на публіці, вискочивши слідом.

  • У Парижі в 1958 році він ніс батон хліба довжиною 12 метрів.

  • В 1959 році у Парижі відбулася презентація овосипеда (це прозора куля з закріпленим всередині сидінням для однієї людини): пристрою, який придумав сам художник і втілив у життя інженер Лапарра.

Читачі здійснили віртуальну подорож у світ творчості Далі за допомогою проєктора та відеоматеріалів. А після цього зробили інсталяцію годинника. 

 
   

Немає коментарів:

Дописати коментар