10/07/22

ЦІКАВО ПРО ВСЕ!

Шановні читачі, липневі цікавинки від дитячої бібліотеки 22 вас вітають на книжковій виставці "Цікаво про все".

ДЕНЬ АРХІТЕКТУРИ В УКРАЇНІ

Архітектурні об'єкти є важливою частиною історії та кожної з національних культур, тому що віддзеркалюють певні уявлення й цінності, свідчать про розквіт та занепад цивілізації.

Не є винятком і українська архітектура - самобутня, наповнена національними особливостями, вона робить нашу країну справжньою скарбницею архітектурних шедеврів. Вітчизняній архітектурі присвячено спеціальне свято - ДЕНЬ АРХІТЕКТУРИ УКРАЇНИ, яке щорічно відзначають 1 липня.

В Україні налічується близько 14 тисяч пам'яток архітектури, 46 великих історичних культурних заповідників і більше 1000 об'єктів паркового мистецтва. А найбільшу кількість пам'ятників архітектури можна знайти у Львові.

СВЯТО ІВАНА КУПАЛА

7 липня відзначають Іванів день або ДЕНЬ ІВАНА КУПАЛА. Зазвичай цей день проводили на природі і присвячували його святкуванню, магічним ритуалам, веселощам, гаданню та танцям біля багаття. Традиційно в Купальську ніч розпалювали вогнища і стрибали через них, а також спалювали але топили у воді опудало Купала та Марени.

Як передбачував український народний прогностик, що...

до Купала діти просять дощу, а після Купала він сам йтиме.

Бджола каже: "Годуй мене до Івана - я зроблю з тебе пана".

Велика роса на Івана - буде врожай огірків та горіхів.

Купальська ніч зоряна - вродять гриби.

Дощовий день - на неврожай.

ДЕНЬ ШОКОЛАДУ

11 липня шанувальники солодкого святкують ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ШОКОЛАДУ. Традиційно проходити таке торжество буде майже по всьому світу.

Декілька цікавинок про шоколад:

слово "шоколад" походить з словесності цивілізації Майя - xocolatl, або "гірка вода".

Молочний шоколад винайшли Генрі Нестле і Даніель Петер. Вони змішали какао із звичайним згущеним молоком.

Madeleine - найдорожчий шоколад у світі, створений кулінаром Фріцем Кнепшілдтом з американського штату Коннектикут.

Англійська шоколадна фабрика Cadbury в 1842 році випустила першу шоколадну плитку в світі.

Для створення одного фунта шоколаду потрібно близько 400 какао-бобів.

Вчені з Університету Копенгагена виявили, що вживання темного шоколаду викликає почуття ситості і таким чином, завдяки шоколаду набагато легше дотримуватися здорового харчування.

ДЕНЬ ДРУЖБИ

ДЕНЬ ДРУЖБИ - одне з наймолодших свят припадає на 30 липня.

А що ми знаємо про дружбу?

Виявляється, що для заведення приятельських стосунків нам вистачає близько 40 годин часу, проведеного разом. А щоб стати найкращими друзями, потрібно не менше 200 годин тісного спілкування.

Сучасна молодь при виборі друзів керується не популярністю чи інтелектом, а почуттям гумору, добротою і чесністю своїх однолітків.

З плином часу кількість наших нових друзів зменшується, зате ми починаємо ближче спілкуватися зі старими перевіреними друзяками.

В дитячому віці людина обирає собі друзів своєї статі, а дорослі вважають цікавішими дружні стосунки між чоловіком та жінкою.



Немає коментарів:

Дописати коментар