26/07/22

Як смакує Україна?

 Вивчаючи побут та звичаї українського народу, неможливо лишити поза увагою і такий важливий аспект життя, як харчування. Українська кухня створювалась протягом багатьох віків, тому вона в певній мірі відбиває не тільки історичний розвиток українського народу, його звичаї, традиції та культуру.

Працьовитий і гостинний український народ здавна славився хлібосольством. Борщі та пампушки, паляниці й галушки, вареники й ковбаси, печеня й напої з фруктів і меду відомі далеко за межами України. Наша національна кулінарія нараховує сотні рецептів.
Ми з радістю бережемо наші традиції, саме тому у бібліотеці-філії №40 відбувся кулінарний майстер клас з ліпки вареників.
Книжкова виставка «Україна - смачна країна" відкрила деякі секрети української кухні. Також було складений рейтинг самих популярних українських страв за версією читачів, не важко здогадатися, що вареники виявилися улюбленою стравою дітлахів. Разом з Підіпригорою Оксаною та Парфьоновою Оленою діти прийняли найактивнішу участь у майстер-класі. Результатом якого стало більш ніж двохсот смачних вареничків, які відразу ж були скуштовані.
Адже, вареники на столі українців — це домашнє урочисте застілля, затишок і тепло домашнього вогнища. Ця страва завжди доречна — і в піст, і у свято. І на сході, й на заході, і на півдні та півночі України — всюди гостя зустрінуть вареничками. «Вареники на стіл — біда за поріг», — каже народна мудрість. А вже начинок для вареників не перелічити. Із сиром, м’ясом, капустою, картоплею, вишнею — це традиційні начинки. Такі варенички варять по всій Україні.
«Панами на всю губу» почувалися вареники на столі. Недарма в народі про багату, веселу людину казали: «живе, як вареник у маслі». І дійсно, варенички люблять поливку. «Вареник без поливки, що церква без хреста». Яка поливка? Це і сметана, і смажена цибуля зі шкварками, і масло. «За те ми вас, вареники, величаємо, що в сметану вмочаємо», — жартують українці.
Смачна наша українська кухня, щедра, як душа нашого працьовитого народу. Від щирого серця: смачного вам!

 
 


Немає коментарів:

Дописати коментар