29/07/22

Романтик моря: Іван Айвазовський

 Бібліотекар філіалу №45 Олена Шойка провела годину мистецтва до 205-річчя від дня народження великого художника Івана Айвазовського. Самий відомий мариніст прославився на весь світ своїми картинами, на яких йому з дивовижною точністю вдалося передати морську стихію. Втім, його творчість насправді набагато більш багатогранна,але славу йому принесли саме морські пейзажі. Ще за життя Айвазовський домігся гучної слави, яка не померкла і зараз, через два століття після його появи на світ.

Представляємо факти з його біографії:

Він офіційно визнаний найвидатнішим вірменським художником 19-го століття.

У біографії Айвазовського, написаної ще при його житті, згадується, що серед його предків були турки.

Батько живописця писав своє прізвище, як «Гайвазовський». Насправді ж спочатку вона звучала, як «Ойвазян», а сам Іван Костянтинович при народженні був названий Ованнесом.

Вивчати живопис Айвазовський почав ще в юному віці, і незабаром перевершив свого першого вчителя, майстерності.

Батько художника був купцем, а не дворянином. Однак, сам Іван Айвазовський за свої видатні заслуги і таланти, зазначені особисто імператором, у 22 роки був нагороджений дворянським званням.

Ще за життя Айвазовського 6 міст у різних країнах зробили його своїм почесним громадянином.

Свої знамениті полотна, що зображають море, він малював не на узбережжі, а у себе в майстерні. Він вбирав враження, пропускав їх через себе і писав картини «по пам’яті».

Критики відзначали дивовижне вміння Айвазовського передавати відтінки освітлення. Деякі навіть злословили, що на виставках за картиною ховають лампи, щоб додати полотнам яскравості і жвавості.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар