08/07/22

Книжковий акваріум: «На дні морському!» (книжкова виставка у рамках проекту «Читальна зала просто неба»)

 З чим у нас асоціюється море? Літо, хвилі, відпочинок. Але поки в нас немає такої можливості, ми вирішили  досліджувати  морські глибини у нашій бібліотеці-філії №40. Та перш ніж з головою пірнути у підводне царство, ми як слід ознайомились з книжковою виставкою, відшукали  моря та океани, а вже потім – гайда відкривати таємниці морських світів!

Наше місто розташоване на узбережжі Чорного моря. І сьогодні ми поговоримо про його мешканців. Експерти тривалий час ретельно вивчали історію виникнення і екосистему басейну Чорного моря, що згодом привело до формування цілої системи фактів і знань.  Чорне море - це унікальне середовище для життя близько 5600 видів морських мешканців. Крім камбали та кефалі, хамси, шпрот і бичків, глоса, ставриди є і інші. А восени з пірса можна ще спіймати саргана чи луфаря. Всього ж у Чорному морі зараз налічується понад 180 видів власне морських риб. Найдивовижнішими є китоподібні. Це дельфіни, яким, як і людині, для дихання потрібне повітря, які вигодовують дитинчат молоком та від народження мають волосяний покрив. Чорноморські дельфіни представлені трьома видами: дельфін-афаліна, звичайний дельфін, або білобочка, морська свиня, або азовка.

Діяльність людини у  ХХI столітті призвела до значного зменшення кількості морських мешканців. Щоб «лікувати» наше Море, спочатку слід правильно поставити йому діагноз: 

сезонне «цвітіння» синьо-зелених водоростей, морське сміття та забруднення пластиком, глибина розташування сірководневого прошарку, хімічне забруднення.

З творчим завданням також усі впорались на відмінно. Ось яку класну медузу та рибу виготовили наші талановиті пальчики! Найголовніше, що це вони зробили з вторинної серовини.  На фото ви можете побачити неймовірні книги та журнали з фонду нашої бібліотеки для дітей, які стали класними помічниками під час заходу.



Немає коментарів:

Дописати коментар