20/07/22

ВІТАЄМО З ЮВІЛЕЄМ!

Шановні читайлики, письменники-ювіляри, а також книги-ювіляри липня, які представлені на книжковій виставці "Вітаємо з ювілеєм" у дитячий бібліотеці 22 чекають на зустріч з вами!

МАРІЯ ПОЗНАНСЬКА

Марія Авакумівна Познанська (1917-1995) - українська дитяча поетеса.

Вона народилася в селі Петрашівка. З 1937 - 1940 рр. навчалася в Білоцерківському педучилище на дошкільному відділенні. Тоді ж білоцерківська районна газета вперше надрукувала вірш Марії Познанської.

Благословив молоду поетесу на творчий шлях Павло Тичина, якому Познанська давала читати свої перші вірші.

В 1946 році вийшла в світ перша збірка поезії "Мій квітник". Писала переважно для дітей молодшого віку. Визнаною дитячою письменницею стала на початку 1950 років, маючи у своєму творчому доробку майже десяток поетичних збірок для малих читачів. Удостоєна літературної премії імені Лесі Українки (1978).

Талант педагога і талант поета - ось це щасливе поєднання, яке, мабуть, зумовило популярність віршів Марії Познанської серед дітвори.

ОЛЕКСАНДР ДЮМА

Олександр Дюма (1802-1870) - французький письменник, романіст, драматург прозаїк і журналіст.

Цікавий факт, що праці Дюма займають 1-е місце в світі серед всіх художніх творів за кількістю надрукованих примірників. Чисельність книг йде на сотні мільйонів.

Олександр Дюма був дуже азартною людиною. Крім цього він любив брати участь в палких суперечках, віддстоючи свою точку зору того чи іншого питання.

Слабкістю Олександра Дюма були тварини. В його домі жили собаки, коти, мавпи і навіть гриф - якого він привіз із Африки.

Серед захоплень Олександра Дюма була кулінарія. Хоча він був заможною людиною, класик часто любив готувати різні страви, називаючи ці творчим процесом.

Всього за авторством Дюма видано понад 100000 сторінок!

Дюма-батько нерідко проводив за письменницькою діяльністю до 15 годин на добу.

Перу Дюма належить понад 500 творів.

Дві найбільш популярні книги Дюма - "Граф Монте-Крісто" і "Три мушкетери" були написаний ним в період 1844-1845 рр.

Син Дюма, якого також звуть Олександром, пішов по стопам батька. Саме він написав знаменитий роман "Дама з камеліями".

В. ГАУФ "КАРЛИК НОС"

Казка "Карлик Ніс" В. Гауфа була написана 195 років тому. Це одне з кращих творів німецького казкаря, наповнене магією, злими чарами, перетвореннями.

Казка Гауфа вчить не робити поспішних висновків про людину по його зовнішності - за непоказним зовнішнім виглядом може ховатися добра, чуйна душа, а визначні красені можуть виявитися підлими, гнилими людьми.



Немає коментарів:

Дописати коментар