03/06/22

Червневий дайджест подій запрошує!

Дитяча бібліотека 22 пропонує шановним книголюбам виставку книжкових видань "Інформаційний дайджест червня".

Міжнародний день захисту дітей

1 червня в Україні відзначається Міжнародний день захисту дітей, який також називають День дітей або Дитячий день. День запроваджений з метою привернення уваги до проблем дотримання прав і охорони здоров'я дитини.

Це одне із найстаріших міжнародних свят.

Вважається, що рішення про проведення такого свята було прийнято на сесії Міжнародної демократичної федерації жінок, яка проходила в Парижі у 1949 році. День захисту дітей було ініційовано, переймаючись долею дітей, які залишилися без батьків і даху над головою під час Другої Світової війни. Вже наступного року 1 червня у понад 50 країнах у перше відсвяткували Міжнародний день дітей. Відтоді свято стало масштабнішим і щорічним.

Міжнародний день захисту дітей має свій символ. Це прапор зеленого кольору, на якому зображена наша планета, довкола котрої розташовані дитячі фігурки різних рас і національностей.

Міжнародний день дитини - не єдине свято, присвячене дітям. Так, 20 листопада відзначається Всесвітній день дитини. Дату було обрано не випадково, адже саме цього дня 1959 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Декларацію прав дитини, а 20 листопада 1989 року - Конвенцію про права дитини.

День батька

По всьому світу щорічно відзначається свято, присвячене важливій людині в кожній родині - татові. За традицією в Україні воно відзначається в третю неділю першого літнього місяця. Мета цього дня - висловити вдячність і повагу татам. У кожній родині їх в цей день вітають і вручають пам'ятні подарунки.

Ідея вшанувати батьків в знак вдячності за внесок у вихованні дітей має приватний характер. Вона була запропонована на початку минулого століття американкою Сонор Додд. Жінка звернулася до мера міста з пропозицією ввести окреме свято, яке буде присвячене всім татам. Прикладом для неї був власний батько - ветеран війни, який виховав шістьох дітей сам, після смерті їх матері.

Пропозиція зацікавила владу міста Споукеїн, штату Вашингтон і вже в 1920 році було проведено перше свято в честь батька.

Згодом торжество стало проводитися в Сполучених Штатах Америки повсюдно. А через 66 років президентським указом ДЕНЬ БАТЬКА був закріплений на законодавчому рівні. Свято допомогає привертати увагу громадськості до чималого внеску другого з батьків.

Поступово ідея свята поширилася по всьому світу.

День Конституції України

День Конституції України є одним із найважливіших свят нашої держави. Це день прийняття головного документа країни.

Найважливіший закон України був прийнятий в ніч з 27 на 28 червня 1996 року. Сталося це на п'ятий рік після проголошення незалежності нашої держави.

Ухвалення Конституції України закріпило правові основи незалежної держави, її територіальну цілісність і суверенітет. Дачний закон сприяв подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

Після прийняття закону про Конституцію в сесійній зал парламенту був урочисто внесений синьо-жовтий державний прапор і вперше прозвучав національний гімн України.

 
 
 
 
 


Немає коментарів:

Дописати коментар