17/06/22

Батл  фактів: Велика картопля  

Багато хто з нас їcть картоплю майже кожен день, і в раціоні середньостатистичного європейця цей продукт займає дуже важливе місце. Проте, так було не завжди, і до відкриття Нового Світу картопля була відома лише корінним американцям. Але завдяки відкриттям Христофора Колумба про цей смачний і корисний коренеплід дізналося і все інше людство.

Факти про картоплю

Коли вона вперше з’явилася в Україні, люди довгий час ставилися до неї з недовірою. Деякі намагалися їсти його “плоди”, які виростають на стеблах, труїлися ними і навіть не здогадувалися про те, що їсти треба бульби.

Помідори і баклажани з точки зору ботаніки є спорідненими з картоплею рослинами.

Дикоростуча картопля зустрічається тільки в Південній Америці.

До кінця XVIII століття картопля в Європі практично не вживалася в їжу. Багато хто вірили, що вона викликає проказу і інші невиліковні захворювання.

Французький агроном Антуан-Огюст Парментьє, щоб привчити до картоплі своїх співгромадян, використав психологічний прийом. Його поле з днем посилено охороняли спеціальні люди, які навіть близько нікого не підпускаючи до ввіреної їм території. Вночі ж охорони не було, і люди користувалися цим, щоб вкрасти трохи картоплі – всім було цікаво, чому її так ретельно охороняють.

Існує досить багато картопляних сортів. Вони розрізняються не тільки зовні (біла, чорна, темна і так далі), але і за обсягом вмісту крохмалю, а також деяких інших речовин.

До впровадження картоплі в харчування населення, основним коренеплодом, вирощуваним повсюдно, була ріпа. На другому місці — бруква. Ними засіювались поля, про них створювалися казки. Про картоплю казок немає саме з цієї причини.

17 червня 2022 року о 12.00 наші маленькі  читачі, майбутні  селекціонери були присутні на цікавому пізнавальному заході. Діти прослухали прослухали цікаві факти про картоплю, ознайомилися з книжковою виставкою, приймали участь у конкурсах та вікторині. Справжню оду картоплі виконали наші читачі Бацанюк Ангеліна та Бугеря Борис. Переглянули мультфільми про картоплю та у кінці заходу пригощалися справжніми українськими смаколиками – варениками з картоплею! Смачного!



1 коментар: