10/06/22

Книжкова нора: «Великий добрий Велетень або книга №1» (за книгою Дала)

 Роальд Дал - англійський письменник норвезького походження, автор романів, казок та новел, поет і сценарист. Він був названий «одним із найбільших оповідачів для дітей ХХ століття», автор 236 книг.

9 книг Роальда Дала у 2003 році увійшли до списку «200 найкращих книг». Більшу частину творів Роальд Дал написав у своїй «хатині», яку він називав своїм гніздечком. У кабінеті досі знаходиться маса предметів, які Даль любив бачити навколо себе під час роботи, такі як велика куля, згорнута з цукеркових обгорток, улюблене вигнуте крісло та жовті блокноти, що привозяться зі США. Надзвичайно те, що в кабінеті немає письмового столу — Дал завжди писав олівцем, поклавши блокнот на коліна і підклавши під нього стопку картону.

Книга, яка надихнула Стівена Спілберга, - «Великий і добрий велетень». Роальд Дал написав її на початку 1980-х. За сюжетом, наш світ знаходиться в небезпечній близькості від Країни гігантів, і його мешканці не проти поласувати людиною. Але серед них є особливий велетень, який приходить на англійські вулиці вночі, щоб навіяти дітям гарні сни. Сироті Софі якось не спалося, ось вона й побачила несподіваного гостя. Вони потоваришували і вирішили, що треба покласти край безчинствам одноплемінників велетня. У 1989-му за романом було знято мультфільм «Великий і доброзичливий велетень», а тепер, завдяки комп'ютерним спецефектам, ми можемо спостерігати кінопригоди Софі та її нового приятеля. До речі, в цьому велетні є безперечна схожість з автором казки – Роальд теж був дуже добрим, та й зріст у Даля лише мало не дотягував до двох метрів.

У рамках проекту «Книга в кадрі» у бібліотеці-філії №40 було показано фентезі від Стівена Спілберга, поставлене за однойменною книгою Роальда Дала «Великий та добрий велетень». Наші читачі мають змогу порівняти книгу з фільмом, адже самий головний кінотеатр знаходиться у нашій уяві. А також, на основі солодкого голосування, з більшістю голосів «за» згодом буде представлена тематична віртуальна вікторина.

 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар