24/06/22

Історія  дитячої бібліотеки № 10

Пересип, як і любий другий район Одеси, має свій центр. Наприклад, центром Молдаванки являється Прохорівська вулиця, центром Слободки – вулиця  Академіка Воробьйова, а центром Пересипу – Ярмаркова площа. Не дивлячись на те, що Ярмаркова площа займала невелику за розміром територію, тут колись проходила багата  ярмарка. Тому, біля цієї площі були побудовані заїзджі будинки зі стайнями, меблірованими кімнатами, поліклініка, школа, церква, наковальня  і скотобойня.

У 1899 році був збудований 2-х поверховий  будинок із червоної цегли, власником якого був  купець Н.М. Титоровъ. Кімнати здавалися усім, хто приїзджав на ярмарку.

На початку 20-го століття Пересип почав розвиватися як промисловий  район. Кімнати цього будинку заселялися робітниками заводів та фабрик.

Після закінчення Другої світової війни у 1946 році  за ініціативою мешканців  цього будинку Ізраіля  Львовича та Цілі Михайлівни  Гутман  була відкрита бібліотека, яка містилася на першому поверсі в маленькій кімнаті.

Зі спогадів першого читача Бліндера Валентина  Ілліча, кандидата хімічних наук , який до речі був зіркою- форвардом футболу, а потім став тренером і його прізвище поміщено в Список  найкращих футболістів Одеси 20-го століття – «Коли мені було років 10—11, хтось із мешканців  цього будинку крикнув: «Відкрилася бібліотека! Хто бажає записатися, заходьте!» А я був якраз біля під’їзду і тут же прибіг один з перших! Так я став першим читачем цієї бібліотеки.»

2021 році, на ювілеї, 75-річчя  від дня заснування нашої бібліотеки був присутній ще один з перших читачів ( з 1946 по 1956 роки) – Мамчич Володимир Іванович- ветеран альпінізму, «сніговий барс», кандидат у майстри спорту, був викладачем в Одеському станкобудівельному технікумі. З його спогадів ми дізналися, що завідувач бібліотеки Ізраіль Львович і бібліотекар Ціля Михайлівна були прекрасні, самовідданні люди, які любили свою справу та дітей. 

Зі слів Володимира Івановича, в ті роки  також проводились   різні читацькі конференції, конкурси, в яких активно приймали участь він  та інші читачі.

 І зараз в  районі Ярмаркової площі дитяча бібліотека є культурним островком, до якої постійно заходять читачі різних вікових категорій, з цікавістю гортають сторінки книг, приймають  участь у  різноманітних заходах, конкурсах, вікторинах, іграх. 

Немає коментарів:

Дописати коментар