20/12/17

День Святого Миколая

Ти сьогодні швидше спать лягай,
Бо приїде в гості Миколай.
Бачиш, перша зіронька горить -
То вже Миколай до нас спішить.
19 грудня в Україні відзначається одне з найулюбленіших дитячих свят - День Святого Миколая. Всі дітлахи чудово знають: слухняні отримають подаруночок, а ті, хто погано себе поводив - різочку. І Святий Миколай має свою історію, якою ми з вами поділимося.
Святий Миколай – один з найбільш шанованих християнських святих, проживав він у III-IV сторіччі. За легендою, він народився у благочестивій сім’ї, яка дуже довго не могла завести дітей. Завдяки гарячим та щирим молитвам у них народився син – Миколай. Його ім’я значить «переможець народний».
Як розповідає нам історія про Святого Миколая, він був надзвичайно чесною та доброю людиною. Бачучи складне становище, в якому перебували бідні люди, від багато їм допомагав. Щоб не принижувати нужденних милостинею, він підкладав свої подарунки їм під двері та вікна. З часом люди дізналися про доброту Миколая та почали самі до нього звертатися.
Ще будучи зовсім молодим, він став опікуном сиріт та знедолених. Він допомагав всім, хто потребував допомоги, розраджував, захищав. Розповідають легенди і про надзвичайну силу його молитов – якось він заспокоїв бурю на морі,врятувавши рибалок від неминучої гибелі. Мала його молитва і цілющі властивості: зцілював калік та хворих, рятував від смерті приречених на страту.
Існує цікаве пояснення, чому Миколай часто кладе подарунки у шкарпетки – за легендою, він бажав допомогти трьом бідним сестрам, яких через злидні ніхто не хотів брати собі у дружини. Зовсім бідно жила родина сестер, і Святий Миколай вирішив врятувати їх – він закинув через димохід три мішечки з золотими монетами. Мішечки впали в оселю і потрапили саме до шкарпеток сестер, які їх розвішали сушити перед вогнем.
Багато чудес легенди приписують Святому Миколаю, українці здавна шанували його та вважали своїм святим. Його поважають рибалки та моряки та мають його за свого покровителя.
Як розповідає легенда, Святий Миколай мешкає в Раю. Але раз на рік він спускається на землю, щоб відвідати діток та зробити їм подарунки за чемність, гарну поведінку та старанне навчання. Зазвичай, Святий Миколай кладе свій подарунок під подушку, в шкарпетки або чобітки і вранці всі чемні діти заходять під нею цукерки та інші бажані сюрпризи. До тих же, хто погано себе поводив та не слухався батьків, Святий Миколай не приходить. Вночі їх відвідує чортик Антипко, і вранці бешкетники знаходять у себе різочку – як стимул для кращої поведінки у наступному році.
Чому важливе це свято? Образ Святого Миколая – втілення людяності, доброти та високих моральних цінностей. День взаємодопомоги та турботи, коли варто допомагати знедоленим, бідним та хворим.
Майже всі бібліотеки філії відсвяткували це свято разом зі своїми маленькими читачами. До бібліотекарів 9-ї філії прийшли зі своєю виставою четверокласники 57-ї школи. Учні 81-ї школи у філії №21 складали листа Святому та готувались до його приходу. Читачі 23-ї філії зробили кумендного сніговичка, а у 19 та 4 філіях йшло змагання за звання найвихованішої дитини.
Відсвяткували День Миколая четвертокласники школи № 57 разом з бібліотекарями філії №9 та класним керівником Гончаровою Оленою Костянтинівною. Веселий сценарій,святково прикрашений зал, гарний настрій – все це панувало на святі. Цей день не буває без подарунків – кожен гість отримав яскраву ялинкову прикрасу!
 
 
бібліотека-філія №4

бібліотека-філія №9

бібліотека-філія №21


 
бібліотека-філія №23

бібліотека-філія №19

Немає коментарів:

Дописати коментар