08/09/17

"Мы учились стоять под огнём в эти горькие дни обороны"

    Шлях до глибинного вивчення історії та культури нашої держави лежить через вивчення рідного краю. Він формує істину любов до Батьківщини, до свого народу.
    Наше рідне місто — Одеса. Яких тільки поетичних назв не має вона! Місто-герой, південна столиця, ПівденнаПальміра, перлина біля моря, столиця гумору! Вона єдина в світі, унікальна.
   Але завжди слід пам’ятати, що за щасливим сьогоденням стоять ті, хто виборював свободу і гідність свого народу, свого міста. Тому бібліотекар філї №40 Олена Євгенівна Парфьонова спільно з музеєм Григоріївського десанту провела екскурсію для допитливих читачів. Дуже добре, що такі центри краєзнавчої роботи існують і допомагають у  формуванні громадянської позиції та патріотизму.
   Музей був створений у 1979 році після численних вибухонебезпечних знахідок, які свідчили про те, що саме тут у роки Другої світової війни був десантований перший в історії війни Григорівський морський десант . В 1981 році  з нагоди 40-ї річниці десанту вдалося зібрати понад 20 залишившихся в живих десантників. З цього моменту і почалася велика пошукова робота, результатом якої став музей бойової слави. Він працює здійснюючи живий зв'язок поколінь.
   Все це сприяє патріотичному вихованню учнів, формуванню почуття гордості за свою малу батьківщину, її героїчне минуле.
   Керівник музею Швецова Тетяна Константинівна розповіла слухачам про найважчі та героїчні часи Одеси та одеської області. 
У боях за ці міста яскраво проявилися бойова доблесть військ, мужність населення. Воїни і трудівники тилу, дорослі і діти, всі, як один, кували перемогу. Ні розриви бомб і снарядів, ні шалені атаки ворога не зломили бойовий дух захисників Батьківщини.З перших же днів війни Одеса опинилася прифронтовим містом. Близько 55 тисяч одеситів вступили в народне ополчення та винищувальні батальйони.
Алея Слави, могила Невідомого матроса у парку культури і відпочинку імені Т. Г. Шевченка, обеліски, меморіальні дошки, назви проспектів та вулиць - все це священна пам'ять про безсмертний подвиг героїчних захисників Одеси.Це пам'ять про партизанів і підпільників.
«Завжди пам’ятати і не забувати героїчні сторінки» – під таким гаслом бібліотекарі співпрацюють вже не перший рік з відданими працівниками музею. Ми бажаємо, щоб молоде покоління ніколи не забували про те, що вони – одесити! І пишались за наше місто, за нашу Україну, і робили все для процвітання нашої рідної Одеси і нашої Батьківщини – України!

Немає коментарів:

Дописати коментар