28/11/23

"Жінка з країни меланхолії" - творчий портрет

 160 років тому в сім'ї  дрібного  чиновника  в містечку  Гура-Гумора  (нині Румунія) народилася  дівчинка, що прославила  Буковинський  край. 

Ольга Юліанівна багато займалася самоосвітою. Захоплювалася  творами з соціології,  політології  та філософськими трактатами. Шукала себе в музиці,  трохи малювала та грала в театрі. Була людиною з європейським  мисленням,  її хвилювало  питання емансипації - вона вважала його впливом часу.

Кобилянська одна з перших в українській  літературі  звернулася до образів жінок - інтелігенток,  які прагнуть вирватися з міщанського  середовища. 

У Чернівцях  існує  єдиний  в Україні   літературно-меморіальний музей  письменниці, який  знаходиться  у будинку, де Ольга Юліанівна  жила з 1925 року і до самої своєї  смерті. Там серед численних  експонатів  та особистих  речей, зберігається  унікальний  документ - щоденник  Кобилянської. Зі щоденника перед нами виникає  вражаюча  й емоційна натура.  Особисті душевні  болі  майбутньої  письменниці  стануть тим життєвим матеріалом, який ляже основою її творів.

Бібліотекар бібліотеки-філії 46  Єрешова Т.О.  познайомила  читачів  з творами О.Ю. Кобилянської, була представлена  книжкова виставка. Діти с задоволенням  взяли твори письменниці  для читання. 

 
   

Немає коментарів:

Дописати коментар