13/11/23

"З морем наодинці"

10 листопада в АРТ-просторі Універсального читального залу відбулось відкриття персональної виставки художника Сергія Баска у роботах якого зворушливі яскраві барви морських пейзажів Чорного моря.

Виставку під назвою «З морем наодинці» відкрили: художник Григорій Вовку, члену Творчого Об’єднання Художників (ТОХ м. Одеса), члену Національної спілки художників України, члену Асоціації художників християн; Тетяна Орел, керівник групи по зв'язках з громадськістю КУ «Одеський академічний театр музичної комедії ім. М. Водяного» та художниця Лариса Дем’янишіна.

Подія викликала помітний резонанс серед друзів і колег-художників, давніх і нових шанувальників митця. Багато теплих слів привітання пролунало від відомого одеського автора та відомого галериста Сергія Брайко; художниці та волонтера Ольги Погрібної; к.т.н., доцента, члена історико-краєзнавчого клубу «Моя Одеса» Олександра Дроздова, адвоката Дмитра Сенкенвіч та ін.

Презентація творчого доробку художника супроводжувалась проникливою грою на саксофоні Ясинського Родіона, учня Одеської державного музичного ліцею у супроводі концертмейстра Оксани Зозулі.

***

Сергій Іванович Басок (1960 р.н.) – народився у місті Бахмач, Чернігівської області. У 1983 році закінчив Бобруйське художнє училище. З 1984 р. працює художником-декоратором КУ «Одеський академічний театр музичної комедії ім. М. Водяного».

Митця можна схарактеризувати, як продовжувача реалістичної школи живопису. В основі його робіт – добре композиційне бачення, культура кольору, світла, душевність. Твори мають насичений колорит, ліричні та гармонійні й при цьому відгукуються з власними особистими асоціаціями глядача.

Одним із найулюбленіших мотивів творчості Сергія Баска є зображеннях узбережжя Чорного моря. Художник у своїх картинах передає романтичність моря та любов до природи рідної країни.

Надихає філософія яку вкладає Сергій Басок у свої полотна – це і безтурботність моря, і сакральність морського простору, і почуття гармонії світу та природи взагалі – «Для мене природа це лікар, коли я малюю то виникає почуття спілкування з першоджерелом гармонії, завдяки якій я зберігаю чистоту душі».

Художник спостерігає і зображує море в різні пори року, але найбільше вражають його весняні пейзажі, бо вони неперевершені життєвою силою, яка сконцентрована в весняних деревах на фоні безкрайнього моря. Передати невпинний рух, відтінки хвилі вдається лише небагатьом майстрам, одним з яких, безумовно, є Сергій Басок.

Експозиція виставки «З морем наодинці» триватиме до 30 листопада 2023 року за адресою: Одеса, вул. Катерининська, 67.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар