13/05/22

Інформаційні події травня

Шановні книголюби, вас вітає інформаційний дайджест подій травня від дитячої бібліотеки 22.

 Міжнародний день матері.

Мама - найголовніша людина в житті кожного. Наші матері дарують нам життя, а потім стають першим зразком для наслідування. Найтепліші спогади дитинства неможливі без мам - вони завжди рятують нас від хвороб та оберігають від неприємностей. До мами ми звертаємось тоді, коли потребуємо справді мудрої й доброї поради, в щирості якої не доводиться сумніватися. Зрештою, в найтяжчі часи, коли здається, що весь світ став ворожим, тільки материнська любов залишається безумовною й незмінною.

Для вшанування всіх мам в світі існує добре й зворушливе свято - Міжнародний день матері, який відзначається щорічно в другу неділю травня.

 Міжнародний день сім'ї.

Сім'я - це основний елемент суспільства. Тому не дивно, що існує свято, присвячене сім'ям. Його відзначають у багатьох країнах світу.

Дата міжнародного дня сімей фіксована. Щорічно його відзначають 15 травня. Свято було засновано у 1993 році Генеральною Асамблеєю Організації Об'єднаних Націй.

Щороку до Міжнародного дня сімей проводять різні дискусії, конференції, фестивалі, присвячені питанням родини. Загалом цей день найкраще провести в колі сім'ї - так, як кому подобається.

 Міжнародний день музеїв.

Міжнародний день музеїв (18 травня) з'явився в календарі в 1977 році, коли на черговому засіданні Міжнародної ради музеїв було прийнято пропозицію про заснування цього свята. І з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах.

Музеї - це важливий засіб культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаєморозуміння, співробітництва й миру різних народів.

 День Європи.

Щороку у третю суботу травня Україна відзначає День Європи. Для українців це особливий день, адже нашу країну та ЄС єднають спільні цінності, історія та культура.

Цікаві факти про Євросоюз:

- рік заснування -1958;

- країни-засновники ЄС - Франція, Італія, Бельгія, Люксембург, Нідерланди, Федеративна Республіка Німеччина;

- Євросоюз - не держава, хоча має всі ознаки властиві державам: символіку та валюту;

- у 2012 році Євросоюз став лауреатом Нобелівської премії миру;

- ЄС нараховує 27 країн-учасниць;

- девіз ЄС: "Єдність у різноманітності" - наголошує, що народи континенту, різні за країнами і культурою, об'єдналися заради миру та процвітання;

- прапор ЄС - сине тло та коло з 12 золотих зірок має зашифрований смисл. Кількість зірок пов'язана не з кількістю країн-учасниць, а з магією чисел.

Таким чином у прапорі закладена потрійна довершеність: синій - колір неба, води, духовності, мудрості. Коло - як ідеальна форма, символ вічності, Всесвіту та рівності. 12 - як число повноти;

- в Європарламенту на засіданнях можна використовувати 24 офіційні мови ЄС;

- офіційна валюта - євро;

найбільша країна ЄС - Франція, а найпопулярніше місто Європи - Париж, його відвідують найбільше туристів.

 День слов'янської писемності і Культури.

24 травня науковці різних країн відзначають День слов'янської писемності і культури. Це свято присвячено до дня вшанування пам'яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія - слов'янських просвітителів та провідників християнства.

Кирило створив слов'янську абетку на основі грецької мови. Цей алфавіт поширився у східних і південних слов'ян, отримавши в честь засновника назву "Кирилиця".

Одночасно зі створенням абетки брати працювали над перекладом зі старогрецької мови на старослов'янську Євангелія та Псалтиря.

Вперше День слов'янської писемності і культури було визначено у 1863 році на честь 1000-річчя створення слов'янської абетки.

 

 
 


Немає коментарів:

Дописати коментар