21/05/22

Літературна Австрія. Книжкові мандри з Мірою Лобі

 Дитяча австрійська письменниця й ілюстраторка народилася 17 вересня 1913 року в місті Герліц (Німеччина).

Перша книжка «Інсу-Пу,острів загублених дітей» вийшла в1948 році в Тель-Авіві. Далі були «Туті в джунглях» (1958р.) та « Я - це я» (1972р.).Книги «Інсу-Пу,острів загублених дітей», «Туті в джунглях» та         « Бабуся на яблуні» відзначені Державною премією в області дитячої та юнацької літератури. У нас вона стала відома за свою книгу « Бабуся на яблуні» (1965р).

За своє життя Міра Лобі написала понад 100 книг. В основному це твори для дітей і підлітків. Вона не лише писала а й ілюструвала  не тільки свої книги, а й твори інших авторів. Твори  перекладені на іврит та інші мови світу. Основною перекладачкою на іврит була Яміма Черновіц-Авідар.

Стиль Лобі відрізняють гумор та гра слів. На думку письменниці література допомагає дітям знайти своє життєве призначення.

Померла авторка 6 лютого 1995 року у Відні.

Щорічно у Відні відбуваються симпозіуми та виставки, присвячені австрійській письменниці. В Австрії є премія Міри Лобе, яку присуджують щорічно за кращу дитячу книгу. Також, у Відні  іменем письменниці названа алея. У Північній Німеччині є спеціальна школа для дітей з обмеженими можливостями імені Міри Лобе.



Немає коментарів:

Дописати коментар