06/05/22

Чудовий світ природи

Дитяча бібліотека 22 знайомить шановних читачів з екологічними подіями травня у рамках книжкової виставки "Стежками царства живої природи".

Сонце - зірка і вона перебуває стосовно Землі найближче з усіх зірок Всесвіту. Діаметр Сонця неймовірно перевершує діаметр Землі. І якби можна було в середині Сонця щось розташувати, то Земля б там вмістилася понад мільйон разів.

Ще одна цікавинка: Сонце перебуває на відстані у 400 разів більшій, аніж Місяць.

Отже, Сонце дає нам світло і тепло, що завдяки йому існують рослини, тварини і звичайно, живемо ми - люди. Людство віддавна побожно ставилося до Сонця.

Бог Ра у Стародавньому Єгипті, англійський Стоунхендж, який вважають моделлю Сонячної системи; божество Сонця у римських, грецьких, скандинавських віруваннях, Сонце у китайській філософії.

У давніх українців було аж чотири боги Сонця, на чотири пори року.

Хорс - зимове, або ж "вовче" Сонце, Ярило - бог пристрасного, буйного весняного Сонця, Дажбог - бог літнього Сонця, Сварог - бог осіннього Сонця.

ДЕНЬ СОНЦЯ заправадило 28 років тому - 1994-го - Міжнародне товариство сонячної енергії. Це добра нагода для відповідних організацій, експертів та громадкості вкотре показати чудові можливості сонячної енергетики, привернути суспільну увагу до поновлюваних джерел енергії.

 Міжнародний день рослин

Квіти - одне з найпрекрасніших творенній природи. Вони супроводжують нас усе життя.

Дуже давно, коли на Землі ще не було людини, грунт пропкнув маленький пагінець, потягнувся до неба, до сонця і розквітнув квіткою. Якою була та квітка, ніхто не знає. Але без сумніву, у світ прийшла краса. Є дуже багато різних квіткових рослин.

Звідки ж походить ця назва рослинного населення? Виявляється, що її походження пов'язане зі старолатинським словом "floris", що в перекладі означає "квітка".

У давніх італійців Флора була богинею квітів та юності. Пізніше стародавні римляни ототожнили Флору із старогрецькою богинею квітів Хлоріс, або Хлоридою, що означає "зелена". На честь свята Флори в стародавньому Римі з 28 квітня по 3 травня відбувалися великі народні гуляння, які називались флораліями.

Люди всіх часів і народів вшановували квіти, бо вважали їх посередниками між небом і землею.

Здавна українські оселі прикрашають чудові квітники, в яких ростуть високі мальви з різнокольоровими квітами, яскраві чорнобривці, хрещатий барвінок, жовтогарячі ногідки, червона рута, соняшник. Ці квіти - наші обереги, окраса життя, символи української землі, історія нашого народу.

Квіти - очі землі. Вони бачать нас, люблять, чарують, навіть лікують. Будьмо ж і ми вдячні до них!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар