24/05/22

Як Гаррі Поттер зачарував світ

 Гаррі Поттер - серія з семи фантастичних романів англійської письменниці Джоан Роулінг. У книгах розповідається про пригоди юного чарівника Гаррі Поттера і його друзів Герміону Грейнджер і Рона Візлі, які навчаються у Гоґвортській школі чарів і чаклунства. Основний сюжет присвячений боротьбі Гаррі проти темного чаклуна лорда Волдеморта, який намірюється стати безсмертним, повалити чаклунське Міністерство магії і підкорити всіх чарівників і маґлів (не чарівників).

Цього року Гаррі Поттеру виповнюється 25 років. Саме стільки років минуло з моменту виходу першої книги "Гаррі Поттер і філософський камінь" (1997). А зародження ідеї та написання рукопису припадає на 1990.

Тоді ще зовсім юна Джоан Роулінг прямувала за маршрутом Манчестер - Лондон і довго чекала на затриманий рейс. Саме в ході нудного проведення часу в аеропорту дівчині прийшла ідея історії про маленького мага. Вона продумала основні сюжетні лінії, але навіть не мала можливості їх записати - з собою не було ручки, а сором'язливість не дозволила позичити в когось із пасажирів. Тому повернувшись додому, Джоан відразу ж почала записувати свої задумки.

Але шлях появи першого роману Джоан Роулінг про Гаррі Поттера був не такий простий. Перш ніж за видання книги взялося видавництво Bloomsbury, авторові відмовили 12 видавництв. Ну а після виходу - неймовірній успіх, величезний тираж, нові частини, нагороди та фільми. Історія про маленького чарівника круто змінила життя письменниці, дозволивши стати однією з авторів Британії, книги якої успішно продаються у всьому світі.

Більше того, магія "Гаррі Поттера" була настільки сильною, що це допомогло знову прищепити дітям любов до читання. У 2005 році газета Guardian писала про дослідження, згідно з яким про позитивний вплив юного чарівника на читання у дітей повідомляли 84% вчителів. Крім того, у 2014 році група вчених з Італії дійшла висновку, що читання книг про Гаррі Поттера допомагає навчити дітей співчувати іншим.

Дитяча бібліотека 22 чекає вас, шановні відвідувачі, на зустріч з чарівним світом Гаррі Поттера.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар