15/02/21

Фото-крос: «До мене місто говорило»

 Ми живемо у прекрасному місті Одесі, яке знаходиться на півдні України на узбережжі Чорного моря, з неповторною атмосферою і безліччю пам'яток, які слід обов'язково побачити. За її неймовірну та унікальну красу Одесу часто називають «Перлиною Чорного моря» або «Південною Пальмірою». Одеса відрізняється від інших міст України. Вона багата своєю історією, культурою, архітектурою, а, крім того, має безліч інших цікавинок. Одеса була заснована у 1794 році і є відносно молодим містом. Кожного року День заснування міста супроводжується різноманітними заходами.

Археологи стверджують, що перші поселення на території, де тепер стоїть Одеса, були збудовані давньогрецькими мореплавцями ще у сьомому сторіччі до нашої ери. Потім на цьому місці жила Ногайська орда, а з 14 сторіччя ця земля належала Великому князівству Литовському. Тоді там стояла фортеця та селище з назвою Коцюбіїв, яку згодом було змінено на Хаджибей. 

Хаджибей став Одесою після завоювання фортеці у вересні 1789 року військами на чолі з Хосе де Рібасом. Нескладно здогадатися, на честь кого потім назвали найвідомішу вулицю в Одесі - Дерібасівську. Після захоплення фортеці поселення Одеса отримало статус міста, яке стрімко розвивалося завдяки торгівлі. Розквіту торгівлі сприяв торговий режим «порто-франко», що діяв з 1819 по 1859 роки. Саме до цього періоду відносяться багато з будівель історичного центру Одеси. І взагалі, у центральній частині Одеси розташовано багато будівель кінця XVIII — XIX століть, які безумовно слід побачити.

За ці роки Одесі стільки всього довелося пережити! Але ж вона виникла з фортеці і сама стала фортецею, незважаючи ні на які негаразди. Через неї пройшли і війни і революції. І на все людські негаразди зі свого постаменту поблажливо дивиться вічний Дюк, а Потьомкінські сходи все так же спускаються до моря. Оперний театр визнаний одним з найкрасивіших в Європі.

Сучасна Одеса – це повністю європейське місто з притаманними їм діловитістю, чудово розвиненою інфраструктурою, рівнем обслуговування і великим вибором всіляких розваг, відатний історичний, культурний, промисловий та науковий центр. Історичний центр Одеси внесено до попереднього списку об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО.  

Одеса долучилася до всесвітньої Мережі креативних міст ЮНЕСКО, визначивши серед пріоритетних напрямків розвитку – літературу.

Неповторний вигляд Одеси відображений у творчості відомих літераторів, які відобразили на сторінках своїх творів яскраві миті історії міста, його трудове, культурне і літературне життя, традиції, звичаї, все те, що формує "місцевий колорит".

Дитяча бібліотека №40 запросила читачів відчути своєрідність і теплу ауру нашого міста, доторкнувшись до літератури, представленної на книжкових виставках.



Немає коментарів:

Дописати коментар