20/03/20

Дорогі наші юні читачі!

У зв’язку  з карантином  в найближчі  три тижні ми рекомендуємо залучитися до наших віртуальних заходів, присвячених вивченню європейської літератури у рамках EUBOOKSHELF. Оскільки у Європейському Союзі  мешкає багатомільйонне населення, то, цілком природно, у вжитку є дуже багато різних мов та діалектів.
Для державного спілкування  в ЄС сьогодні використовують 24 мови, які є офіційними. У деяких державах ЄС таких мов кілька як на усій території, так і лише в окремих регіонах. Так у Фінляндії разом з фінською  мовою є шведська, в Люксембурзі  нарівні з люксембурзькою – французька та німецька.
Найчастіше в країнах ЄС  вживають англійську, німецьку та французьку  мови. Наприклад, робочою мовою Європейського суду є французька. Саме  для ЄС працює велика кількість перекладачів, які займаються  не тільки  перекладом офіційних заходів, але й  працюють в галузі науки, культури  та літератури. Завдяки тому, що наша  бібліотека має у своєму книжковому фонді багато примірників європейської літератури,  ми  пропонуємо знайомство з ними. У фонді присутні книги англійських, французьких, німецьких, польських, шведських, фінських, італійських, іспанських, датських, молдавських, норвезьких, чеських, словацьких, естонських, білоруських, болгарських, сербських, угорських португальських та інших письменників.  Розпочнемо з творів англійських авторів.

Сер Артур Конан Дойль – лікар за фахом. Він був дуже висококласним  спортсменом, одним із перших серед своїх співвітчизників піднявся у повітря на аероплані, їздив на самих сучасних автомобілях, побував в Арктиціта південних морях.
 Багато його останніх оповідань присвячуються  дивному та неймовірному. Раніше ці оповідання  не  перекладалися на українську та російську мови. Але зараз ми маємо можливість  прочитати їх у перекладі.Вони наче написані від особи автора, який  присутній разом з нами у чудовому просторі пригод та фантастичних подій.  Ми  вважаємо, що збірник  оповідань «Перстень Тота» один з найкращих.
Письменник Роальд Дал – один із найблискучіших  дитячих  письменників  сучасності. Дев’ять  його  книжок  увійшли до списку  двох сотень  найкращих за версією медіа-каналу  BBC. Він почав писати  у  1942 році. Це були оповідання, повісті, п’єси як для дітей,  так і для дорослих. Історію про Великого Дружнього Велетня вигадав для своїх дітей та онуків. Прототипом Софії стала його онучка. Він завжди писав олівцем у блокноті, підкладаючи під нього стос картону.  «Великий Дружній Велетень», ВДВ, - одна із найкращих історій, які Дал пише про те, що збиває дух, або смішить.Дуже рекомендуємо її до читання дітям, які люблять фантастичні та казкові пригоди незвичайних друзів.
Англійський письменник Вільям Голдінг - лауреат Нобелівської премії.  Після закінчення Оксфордського Університету викладав англійську мову та філософію.У 1954 році його роман «Володар мух» став бестселером. Спочатку його не брали до друку за складний  і неоднозначний сюжет.
З того часу цей твір витримав кільку сотень перевидань. П’єси  за сюжетом «Володаря Мух» багато разів були присутні на театральних сценах. Сама історія є трохи парадоксальною, на перший погляд, бо протистояння хоробрості та малодушності насправді є частинами одного цілого. Хоча роман достатньо складний для сприйняття, але він спонукає до серйозних роздумів.
Бажаємо чудового  проведення  часу з цікавими книжками!

Немає коментарів:

Дописати коментар