05/03/14

«Золоті зерна поезії»


Хвала тобі, великий наш творець!
Твоїх пісень для нас безсмертні звуки
Зо всіх співців- найкращий ти співець,
Співець журби народної і муки.
Ось через що ти славен, наш Тарас,
Що все життя людське вложив в писання,
І віримо – прийде запевне час,
Коли справдяться всі твої бажання,
І залуна повсюди правди глас,
Звучи людей до праці і єднання
                                                  ( Т. Романченко)

3 березня, напередодні святкування 200-річчя Т.Г.Шевченка, в дитячій бібліотеці №19 були проведені масові заходи: з учнями 2 «РО» класу ОЗОШ №8 – літератуарна вітальня «Золоті зерна поезії», а з учнями 6 «М» класу ОЗОШ № 8- Літературний п’єдестал «Поезія великого Шевченка – то музика народної душі».
Тарас Шевченко... Для нас, українців, надзвичайно дороге це ім’я. Великий поет, гуманіст. Уся його творчість пройнята пафосом гніву проти насилля, проти приниження людської гідності й водночас пронизана палкою любов’ю до простої людини- трудівника, на сторожі яких він поставив своє слово.
Сокровенні рядки поет присвячує рідній Україні з її вишневими садками, розлогими степами й широким Дніпром. Поезія його розлита повсюдно, вона в наших краєвидах, у наших піснях, у глибинних, найзаповітніших помислах кожного.
Найбільша цінність Шевченка, як поета, в тому, що він завжди актуальний. Його твори потрібно читати, щоб краще зрозуміти самих себе, свій народ. Поетичні твори Шевченка неповторні, не схожі на інші. Вічна книга нашого народу – «Безсмертний Кобзар»- книга на віки.
Читачі бібліотеки здійснили віртуальну подорож, мандруючи стежками знаменитих сіл Черкащини, де народився і зростав наш Кобзар – Моринці, Кирилівка, Будище. І дійсно, щоб відчути всю велич цієї багатогранної постаті, треба приїхати на його батьківшину. Пахощі цвіту, гул бджіл, пташиний спів – все це підтверджує Шевченкове ставлення до рідного простору, як до раю.
Діти читали вірші геніального поета, співали пісні, танцювали українські танці. Багато учнів були одягнені в національні костюми.
Читачи з задоволенням приймали участь у вікторині, присвяченій Шевченкові, взяли його книжки додому.
Нам і сьогодні потрібне віще слово Шевченка про волю, справедливість, національну гідність.

Іде Кобзар, нескорений, величний,
Дивуючи весь білий світ.
Нехай же в душах споконвічно
Звучить Тарасів «Заповіт»!

Немає коментарів:

Дописати коментар