23/05/24

Мак – квітка з легенди

 Мак – це символ сонця, пишної краси, волі, гордості, сну, оберегу від нечистої сили, а також хлопця-козака. Маки, ніби червоні вогники, рясно ростуть на полях, луках, узбіччях. Квітка є символом краси і пам’яті про загиблих на війні.

Мак – це більше, ніж просто красиві квіти, він є символом історії, культури, медицини та мистецтва.

В Україні мак здавна висаджували навколо хат для відлякування відьом і чортів. Вірили, що поки нечиста сила не перерахує всі мачинки у коробочках, нічим іншим займатися не зможе. А там, вже і півні заспівають…

На городах та садибах селян пишається мак городній. Його плоди широко використовують в кулінарії, випічці, з них готують страви на різдвяні свята. Маківки освячують на свято Маковія. Мак - чарівна квітка-оберіг. Його квітку вишивають на одязі, вишиванках, рушниках. Макову квітку вплітали у дівочий вінок, як символ роду.

З метою ознайомити дітей з чарівною квіткою – мак, її особливістю, цінністю та символічним значенням для людей, розвивати естетичний смак, бажання читати та малювати у дитячій бібліотеці № 10 відбулися голосні читання з елементами творчості «Мак – квітка з легенди»

 Користувачі дізнались цікаві факти про мак, прослухали оповідання В. Сухомлинського «Як прокинулося макове зернятко», українську народну легенду «Мак – символ туги й печалі» тощо. Учасники студії «Крилаті мрійники» створили свої власні маки, як символ краси природи й радості. Під час заходу лунали українські народні пісні, присвячені цій квітці.

Усі присутні отримали позитивні емоції та гарний настрій!

Немає коментарів:

Дописати коментар