16/05/23

Поет живопису – видатний грек-одесит Киріак Костанді

 15 травня 2023 року читальна зала Центральної міської дитячої бібліотеки поринула в ароматну хмару бузку! Бібліокафе ХЛАМ запросило своїх читачів на YI фестиваль «Бузок», присвяченого пам’яті видатного грека-одесита, художника Киріака Костанді.

Відкрив зустріч вокальний ансамбль «Кантиленчики» хорової школи ім. Крижанівського виконанням «Весняночки».

Одеса і її затишні околиці завжди були місцем для роботи на відкритому просторі, де біля витоків пленерного живопису стояв Кириак Костанді, - один з найвідоміших митців-греків Одеси, лідер південної живописної школи. Бузок завжди був натхненням для Костанді, тому його так багато на полотнах митця.

Презентацію про творчість Костанді підготувала та провела наукова співробітниця Одеського художнього музею Тетяна Токарчук.

Талановитий юний скрипаль, учень 10 класу школи ім. Столярського, Елісей Хмиров-Кузнецов виконав декілька музичних номерів.

Жвавий інтерес викликала розповідь нашої гості - правнучки художника Олени Андріївни Костанді. Вона поділилася багатьма цікавими фактами про свого відомого прадіда, свою родину та сімейні традиції.

Учасниці фестивалю - краєзнавиця та громадська діячка Наталія Гридіна, а також письменниця Інна Іщук читали вірши про бузок.

Дуже сподобались виступи учнів музичної школи ім. Крижанівського Юрія Юраша, Єлізавети Бузіновської та Вікторії Семіохіної.

Також на нашої зустрічі були присутні організаторка фестивалю «Бузок» Олена Дьякова та заступник директора Одеського відділення грецького фонду культури Валерій Сунцов. Пан Валерій подякував учасникам фестивалю за збереження памяті про Киріака Костанді та вручив листи подяки.

Весь час у нашому Бібліокафе панувала творча та дружня атмосфера! А на завершення гостей очікував сюрприз: «Бузкове дефіле» від організатора модельного показу-перфомансу Ірини Гриник.

Немає коментарів:

Дописати коментар